Corine zat zes dagen vast in autowrak: ‘Het begint allemaal terug te komen’
De Belgische Corine Bastide (46) haalde een jaar geleden het wereldnieuws, nadat ze met haar auto van de weg raakte en zes dagen vast zat in het autowrak. Ze overleefde, maar draagt nog altijd de littekens.
Delen per e-mail
Op dinsdag 23 juli 2019 raakte ze met haar Fiat Bravo van de weg en kwam ze enkele meters lager in een dichtbegroeide gracht terecht. Zes dagen zat ze bekneld in het wrak, terwijl net boven haar iedereen zonder het te beseffen de plaats van het ongeluk voorbijreed. Tot iemand haar hulpgeroep uiteindelijk hoorde.
Bloedheet was het toen het noodlot vorig jaar toesloeg. Corine was ’s avonds op weg naar huis, toen ze met haar auto een rotonde naderde. Plots weigerden haar remmen dienst. Ze verloor de controle over haar stuur en ging van de weg af. Enkele meters lager kwam ze ondersteboven tot stilstand in een gracht. Onzichtbaar vanaf de weg.
Pijn
Corine overleefde de crash en merkte toen ze weer bij bewustzijn kwam dat ze vastzat. Haar linkerarm en -been bleken verlamd. Naast haar rinkelde haar telefoon onophoudelijk. Ongeruste familie en vrienden die zich afvroegen waar ze was. Maar opnemen ging niet. Elke keer als ze haar arm bewoog, viel ze flauw van de pijn.
Zes dagen en nachten zou haar beproeving duren, bij temperaturen die overdag de 40 graden naderden. Eten had ze niet. Gelukkig begon het in het weekend te onweren. Ze ving de regen op in een kauwgomdoosje en kon zo toch een beetje drinken. Bij elke auto die ze hoorde passeren, riep ze om hulp. Maar door het lawaai van de drukke weg was er niemand die haar hoorde.
Bouten
Het was bijna een week na het ongeluk toen er plots enkele mensen stopten op de rotonde. Ze waren flyers voor de verdwenen vrouw aan het ophangen. Corine hoorde hen uitstappen en begon opnieuw te roepen. Deze keer werd ze wél gehoord. De hulpdiensten snelden ter plaatse en haalden haar uit de auto. Meteen werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar ontdekten de artsen dat ze verlamd was aan haar linkerkant. Ze onderging verscheidene operaties, waarbij onder meer haar wervelkolom versterkt werd met bouten. Er zou haar een lange revalidatie wachten.
Bijna een jaar na het ongeluk is die revalidatie nog altijd niet achter de rug, zo vertelt ze. ,,Ik kan gelukkig weer lopen, maar mijn linkerarm wil nog altijd niet mee”, klinkt het.
Uitputtend
Ze is wel weer thuis in haar flat, maar drie dagen per week keert ze terug naar het revalidatiecentrum, waar ze de maanden na het ongeluk doorbracht. ,,Het herstel is zwaar en uitputtend”, zegt ze. ,,Mijn benen zijn nog altijd wankel. Ik ben nog heel zwak en ik heb spasmen in mijn ledematen. Maar het is wat het is. Ik moet het ermee doen.”
Door de lockdown kon haar revalidatie drie maanden niet doorgaan. ,,Sinds een maand ben ik weer begonnen. Maar het heeft tijd nodig. Het kan nog maanden duren voor ik weer min of meer de oude ben, volgens de dokters mogelijk zelfs jaren.”
Angst
Ook psychologisch is het lastig. Zeker nu het een jaar geleden is dat het ongeluk gebeurde. ,,Het begint allemaal terug te komen”, vertelt ze. ,,Alsof ik alles herbeleef. Dat is heel emotioneel. Ook de angst steekt weer de kop op. Het ging enkele maanden beter, maar begint weer opnieuw. Volgens de psycholoog is dat normaal. Ik heb een traumatische ervaring gehad. Iedereen die iets soortgelijks meemaakt, kan er last van hebben. Als de verjaardag van een gebeurtenis dichterbij komt, begin je bepaalde ervaringen te herbeleven en kunnen pijnlijke herinneringen weer bovenkomen.”
Of het sinds het ongeluk niet lastig is om weer in een auto te zitten? ,,Nee”, klinkt het. ,,Ik zit zelfs weer achter het stuur. Mijn auto is aangepast in functie van mijn arm. Een maand geleden heb ik een nieuwe rijtest afgelegd en ik ben geslaagd. Ondanks mijn beperking.”
De plaats van het ongeluk passeren, doet haar wel nog altijd wat. ,,Ik ben er vorig weekend nog voorbijgereden, omdat ik uitgenodigd was voor een etentje bij de vrouw die me een jaar geleden vond. Ze woont vlakbij, een paar kilometer ervandaan. Toen ik de plaats van de crash passeerde, gingen er weer allerlei vragen door mijn hoofd. Over alle mensen die er voorbijgereden moeten zijn toen ik daar lag en misschien wel iets gezien hebben, maar er verder geen aandacht aan schonken. Mensen die dachten dat het een verlaten voertuig was. Ik zit nog altijd met een heleboel vragen, waar ik geen antwoord op heb. Die zijn er nog altijd.”
Uit het ongeluk kwam echter ook iets goeds voort. Een diepe vriendschap met de vrouw die het wrak van haar auto vond. ,,Haar zoon was voor het ongeluk al bevriend met mijn drie zonen”, vertelt ze. ,,Ze sporten samen. Maar ik kende haar eigenlijk niet. Nu zijn we hechte vriendinnen. Ze is mijn engelbewaarder. Het lot heeft ons samengebracht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Impeachment Trump begint over ruim twee weken
Het afzettingsproces tegen voormalig president Donald Trump in de Amerikaanse Senaat begint in de week van 8 februari. Dat heeft de leider van de grootste fractie, de Democraat Chuck Schumer, vrijdag in de Senaat bekendgemaakt. -
PREMIUMVIDEO
Paul zit in Oostenrijk al aan de derde lockdown: ‘De Nederlandse overheid kan leren van de Oostenrijkse’
Paul Roerbag (52) mag je een ervaringsdeskundige noemen als het gaat om hoe om te gaan met lockdowns en avondklokken. Samen met vrouw Miriam (50) en zoons Kjell (18) en Quirin (20) emigreerde hij in juli 2019 goed voorbereid uit het Gelderse Vuren naar Oostenrijk. Daar wachtte een baan als regiomanager van winkelketen Action. Overal aan gedacht, alle mogelijke tegenslag ingecalculeerd. Behalve dus een coronapandemie en drie lockdowns. -
Schippers bootongeluk Nederlands personeelsuitje moeten hoge schadevergoeding betalen
De bestuurders van twee bootjes vol Nederlanders die vorig jaar op elkaar botsten op de Schelde, is een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Ze voeren ‘onverantwoord’ hard en te dicht langs elkaar, oordeelt de rechtbank. Die legde hun bovendien een hoge schadevergoeding op, die mogelijk meteen het einde van hun bedrijf inluidt. -
Update
Nascar-coureur Wallace tegen Trump: ‘Liefde wint van haat!’
Darrell ‘Bubba’ Wallace heeft met een bescheiden tweet gereageerd op de reactie van Donald Trump, die hem opriep excuses te maken. De NASCAR-coureur meldde dat liefde het altijd wint van haat. Trump had zich op Twitter afgevraagd of Wallace zijn verontschuldigingen al had aangeboden aan alle Nascar-coureurs en -vertegenwoordigers, nadat was gebleken dat er géén strop in zijn pitbox hing. -
Bijzonder werk: Jouman (28) is de nieuwe stem van de Harry Potter-boeken
De populariteit van luisterboeken groeit, en daarmee de vraag naar nieuwe versies van geliefde verhalen. Maar het inspreken van een luisterboek is een vak apart. Alleen in de Harry Potter-reeks zitten bijvoorbeeld zo’n 150 bepalende personages. Actrice Jouman Fattal gaf ze voor het inspreken van de nieuwe luisterboeken allemaal een eigen stem. ,,Dat was een leuke zoektocht.”
-
Duitsland en Verenigd Koninkrijk in de clinch over AstraZenena-vaccins: Duitsers willen exportverbod EU
De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn wil dat farmaceut AstraZeneca tijdelijk stopt met de export van coronavaccins naar landen buiten de Europese Unie. De Zweeds-Britse farmaceut zegt het eerste kwartaal miljoenen vaccins minder te kunnen leveren vanwege een productievertraging, maar binnen de EU bestaan grote twijfels over die lezing. -
Voormalig Hitler-hotel met ondergronds bunkercomplex verkocht
Het Zuid-Duitse hotel waar Adolf Hitler tijdens zijn vakanties hooggeplaatste nazi's ontving, is verkocht. Een ondernemersfamilie uit Berchtesgaden kocht het voor een onbekend bedrag, melden Duitse media. Sotheby’s International Realty, een franchisepartner van het bekende veilinghuis, bood het historische pand in februari vorig jaar aan voor 3,65 miljoen euro. -
Pistes langer dicht, streep door skivakanties
Wintersporters lijken definitief een streep te kunnen zetten door het skiseizoen. De pistes in Frankrijk, Duitsland en Italië blijven volgende maand grotendeels dicht, waarschijnlijk ook tijdens de krokusvakantie. In Oostenrijk en Zwitserland zijn de gebieden open, maar daar duiken in skidorpen nieuwe coronabrandhaarden op.