China komt met meer en meer versoepelingen van strenge coronaregels: ‘Forse ommezwaai’
Na tientallen protesten in verschillende Chinese steden zijn er tekenen dat het regime in Peking wel degelijk versoepelingen van de strenge coronamaatregelen in gaat voeren. Vicepremier Sun Chunlan - die gaat over de bestrijding van het virus - heeft gezegd dat met de Chinese gezondheidscommissie (NHC) wordt toegewerkt naar een ‘meer mensgerichte aanpak’.
Het Britse persbureau Reuters meldt vandaag dat de komende dagen meer aankondigingen volgen die zullen neerkomen op het geleidelijk afbouwen van de meest strikte lockdowns en andere regels waar de Chinese bevolking tegenaan hikt. Volgens waarnemers is dat een forse ommezwaai. Guangzhou in het zuiden, Shijiazhuang in het noorden, Chengdu in het zuidwesten en andere grote steden zouden al bezig zijn testvoorschriften en reisverboden voor burgers in besmette gebieden te versoepelen. Hier en daar zijn markten en busdiensten plots weer open.
Een Chinese krant meldde dat inwoners van Peking die positief testten nu thuis in quarantaine mogen gaan in plaats van dat ze naar een gecentraliseerde en streng gecontroleerde voorziening worden gestuurd. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met onderliggende ziekten zouden in aanmerking komen voor isolatie thuis.
Opmerkelijk is dat ook het taalgebruik van de centrale overheid over de ernst van de omikronvariant is gaan schuiven. De toon is er nu meer een van geruststelling, dan dat de volksgezondheid zeer ernstig zou worden bedreigd wanneer men zich niet houdt aan de strikte regels, aldus waarnemers. Een stadsdistrict van de getroffen stad Guangzhou (18 miljoen inwoners) heeft vandaag scholen, bedrijven en uitgaansgelegenheden heropend.
Geschrokken
De timing en publiciteit rond de versoepelingen suggereren dat de regering van president Xi Jinping toch lijkt te zijn geschrokken van de ongekende protesten en nu probeert de publieke woede te temperen, aldus waarnemers. De in China alom bekritiseerde beperkingen vanwege het virus vallen samen met een tragere groei van de Chinese economie, wat ook voor frustratie heeft gezorgd.
Volgens de Amerikaanse denktank Freedom House waren er dit weekeinde 51 protestacties in 24 steden. In de aankondigingen over versoepelingen van de beperkingen werd door de staatspersbureaus geen melding gemaakt van de protesten van afgelopen weekend tegen soms extreme antivirusmaatregelen die miljoenen Chinezen aan huis gekluisterd houden.
Tekst gaat verder onder graphic
,,De toespraak van Sun geeft een signaal af dat het zerocovidbeleid binnen enkele maanden zal eindigen”, verwacht een waarnemer. Typisch was ook dat vicepremier Sun plots naar buitenlands onderzoek verwees om te verkondigen dat sterfgevallen als gevolg van de omikronvariant duidelijk lager liggen dan bij eerdere varianten. Het dagelijkse aantal Covidgevallen op het Chinese vasteland steeg gisteren overigens tot een nieuw record van meer dan 41.000.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMMatteo Messina Denaro
Hoe kon Siciliaanse maffiabaas 30 jaar onderduiken? Politie onderzoekt hulpje, minnares en oude vlam
Maffiabaas Matteo Messina Denaro zit inmiddels alweer twee weken in de extra beveiligde gevangenis in L’Aquila, centraal-Italië. Het politieonderzoek naar zijn dertig jaar lange onderduik gaat gestaag door. -
PREMIUMMET VIDEO
Het geheim van de Romeinse bouwkunst: gebouwen staan na 2000 jaar nog overeind
Het Colosseum en het Pantheon in Rome staan na tweeduizend jaar nog fier overeind, terwijl de gemiddelde na-oorlogse flat alweer vervangen moet worden wegens betonrot. Het geheim van de Romeinen heet kalk. -
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: ‘Margrit was vriendelijk en ondeugend’
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim zeventig jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld.
-
PREMIUMMET VIDEO
De laatste ‘Dwaze’ Moeders: ‘Wij zijn Nederland eeuwig dankbaar’
Al 46 jaar eisen de Moeders van de Plaza de Mayo duidelijkheid over hun verdwenen kinderen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Dat doen zij door een wekelijkse rondgang op het centrale plein. ‘Onze strijd heeft geen houdbaarheidsdatum.’ -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?