China: Amerikaanse sancties tegen Hongkong ‘woest en onredelijk’
De beslissing van de Amerikaanse regering om sancties op te leggen aan functionarissen in Hongkong is ,,woest en onredelijk’’, aldus de Chinese minister van Handel Edward Yau zaterdag. Ook waarschuwde hij dat het besluit mogelijk gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven in het internationale financiële centrum.
Delen per e-mail
,,Dit soort sancties - als ze gericht zijn op functionarissen of leiders van een ander land - is wreed, onevenredig en onredelijk’’, zei Yau tegen verslaggevers. ,,Als de VS eenzijdig dit soort onredelijke acties ondernemen, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven’’, voegde hij eraan toe.
Een van de getroffen ambtenaren is Luo Huining, een hooggeplaatst lid van de Chinese Communistische Partij en directeur van het verbindingsbureau van de Centrale Volksregering in Hongkong. In een verklaring veroordeelde het verbindingsbureau zaterdag de stap van de VS krachtig. “De gewetenloze bedoelingen van de Amerikaanse politici om de anti-Chinese chaos in Hongkong te steunen zijn onthuld, en hun clowneske acties zijn echt belachelijk.”
Topbestuurders
De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend de leiding van de Chinese stad Hongkong en tien andere Chinese topbestuurders te straffen, nadat in de metropool een strenge veiligheidswet is ingevoerd door het communistische regime in Peking. De betrekkelijke autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is, gaat volgens de critici door die wet verloren.
De sancties zijn gericht tegen de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, en tien andere topbestuurders, onder wie de commissaris van politie en diens voorganger. Zij worden gestraft voor hun rol in het harde optreden tegen personen met politiek afwijkende meningen. De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997.
Door de sancties worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren en is het Amerikanen verboden nog zaken met hen te doen. President Donald Trump ondertekende vorige maand een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd wegens het optreden tegen mensen met andere ideeën in Hongkong.
Chinese parlementariërs buigen zich vandaag naar verwachting over het uitstel van de parlementsverkiezingen in Hongkong. Besloten moet worden hoe de miljoenenstad bestuurd moet worden tot kiezers volgend jaar weer naar de stembus gaan. De verkiezingen in Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China, stonden eigenlijk gepland op 6 september. De autoriteiten besloten tot woede van de prodemocratische oppositie in de metropool om de stembusgang te verplaatsen naar volgend jaar. Dat zou nodig zijn vanwege de coronacrisis.
Bekijk hieronder onze video's over de situatie in Hongkong.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje. -
Bomalarm op luchthaven Frankfurt
Een deel van de luchthaven van Frankfurt am Main is zaterdagavond uren gesloten geweest na een bomalarm. -
'Binnenkort handelsoverleg VS en China op hoog niveau'
De Verenigde Staten en China houden op 15 augustus op hoog niveau overleg over de handelsbetrekkingen tussen de twee grootmachten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Tijdens de gesprekken willen de landen nagaan of de afspraken uit hun in januari ondertekende handelsakkoord worden nageleefd. -
Leider Hongkong: ‘Veiligheidswet is geen hel en verdoemenis’
De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze enkele uren nadat meer details van de wet bekend zijn gemaakt. Zo werd duidelijk dat veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid hebben om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten. -
Oplettende serveerster helpt mishandelde jongen (11); ouders gearresteerd
Een oplettende serveerster heeft in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, een 11-jarige jongen gered die door zijn stiefvader en moeder zwaar mishandeld werd. Toen de familie het restaurant bezocht waar zij werkte, viel haar oog op de schrammen en blauwe plekken bij de jongen. Ook viel het haar op dat de jongen als enige geen eten kreeg. Achter de rug van ouders om vroeg ze het kind via een briefje of hij hulp nodig had. Toen het jongetje instemmende knikte, schakelde ze de politie in.
-
PREMIUM
Coronaveilig Ierland nu overstelpt met besmettingen: ‘Niets minder dan een nationale noodtoestand’
Ierland is plotseling de EU-lidstaat met de meeste coronabesmettingen. Per 1 miljoen inwoners hebben er 1289 corona. Begin december waren dat er nog maar vijftig. -
Aanklagers: Aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns. -
Australische man opgepakt na overval dierenasiel, wilde niet tien uur zonder kat
Een 44-jarige ex-militair is aangehouden nadat hij een dierenasiel in het Australische Melbourne had overvallen. De man kwam daar maandag binnen met een geweer en gekleed in een camouflage-uniform om zijn vermiste kat op te eisen.