Volledig scherm
Robrto Calderoli in 2013 met Silvio Berlusconi © AP

Celstraf rechtse politicus Calderoli wegens racisme

De Italiaanse politicus Roberto Calderoli, lid van de rechtse anti-immigratiepartij Lega, is maandag wegens racisme veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Hij vergeleek in 2013 de toenmalige minister van Integratie, Cécile Kyenge, die een donkere huid heeft, met een aap. Zij deed hem denken aan een orang-oetan.

Calderoli (62) is een van de vicevoorzitters van de Senaat. In conservatieve regeringen van Silvio Berlusconi bezette hij in het verleden een ministerspost. Hij kan beroep aantekenen tegen het vonnis van de rechter in Bergamo.

Kyenge, tegenwoordig Europarlementariër, toonde zich op haar Facebookpagina verheugd over de uitspraak in eerste aanleg, ook als de straf wordt opgeschort. ,,Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook omdat dit gerechtelijke besluit bevestigt dat racisme moet en kan worden bestreden met legale middelen.’’

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.