Volledig scherm
Rahaf Mohammed Alqunun (rechts). © AP

Canadese premier bevestigt asiel voor gevluchte Saoedische tiener

UpdateDe Saoedische tiener die zichzelf in Thailand had verschanst, uit angst voor haar familie, is vertrokken uit het Aziatische land. Volgens de Thaise immigratiedienst gaat de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun met een vliegtuig naar Seoul in Zuid-Korea om daar over te stappen op een vlucht naar Toronto in Canada. De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat het meisje asiel krijgt in zijn land. 

Het meisje zou Thailand rond half twaalf 's avonds (half zes 's avonds Nederlandse tijd) hebben verlaten. Volgens de autoriteiten in het land krijgt ze in Canada asiel. Premier Trudeau heeft dat zojuist bevestigd.

,,Het was haar wens naar Canada te gaan’', zei de chef van de Thaise immigratiedienst Surachate Hakparn tijdens een persconferentie. ,,Ze blijft bovendien weigeren haar vader en broer te ontmoeten. Die vliegen vrijdagavond terug naar huis. Ze zijn teleurgesteld.’'

Hotelkamer

Volledig scherm
Rahaf Mohammed al-Qunun. © REUTERS

Rahaf was in Koeweit op een vliegtuig richting Australië gestapt. Ze zei dat ze de islam had afgezworen, waar in Saoedi-Arabië de doodstraf op staat, en dat ze werd mishandeld door haar familie. Bij een overstap in Thailand werd ze tegengehouden. De autoriteiten wilden haar terugsturen, maar ze barricadeerde zichzelf in een hotelkamer en sloeg alarm via Twitter.  Ze vroeg onder meer Canada en Australië om haar te helpen en asiel te bieden.

De twitterstorm werkte. Ze kreeg wereldwijd aandacht en voorkwam daarmee dat ze zou worden teruggestuurd.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.