Campagne van start: Franse kiezers willen Macron behouden, maar willen ook verandering
VideoIn Frankrijk worden over vijf maanden presidentsverkiezingen gehouden. Deze week wordt het officieuze startschot gegeven voor de campagne.
In Frankrijk loopt een bonte stoet aan mensen zich warm. Inmiddels zijn er meer dan veertig kandidaten opgestaan die willen meedoen aan de verkiezingen. Het gaat van Frankrijks eerste transgender burgemeester Marie Cau tot ex-legergeneraal Antoine Martinez. Ook onderzoeker Clara Egger van de Universiteit Groningen doet mee, net als Gele Hesjes-voorman Eric Drouet. Allemaal maken ze eigenlijk geen kans, maar tijdens de campagne kunnen ze wel hun standpunten naar voren brengen.
De kanshebbende kandidaten
De serieuze kanshebbers zijn zich ook al volop aan het voorbereiden. Deze week wordt een laatste horde genomen naar de échte campagne. Vandaag wordt in Parijs een nieuwe politieke beweging gelanceerd, ‘Ensemble Citoyens’ (Burgers Samen). Daarin werken alle partijen samen die president Emmanuel Macron steunen. ,,We willen dat Macron wordt herkozen’’, laat een woordvoerder weten. De president heeft zich officieel nog niet kandidaat gesteld, maar vriend en vijand weten: hij wil meedoen.
Woensdag is het de beurt aan de rechtse oppositiepartij Les Républicains. Die leverde in het verleden presidenten als Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac. De partijleden gaan stemmen om hun komende kandidaat aan te wijzen. Er zijn vijf gegadigden; de stemming duurt tot en met zaterdag.
De socialisten gaan de race in met burgemeester Anne Hidalgo van Parijs. En er is een kandidaat die al in april haar kandidatuur bekendmaakte: Marine Le Pen, namens de rechts-populistische Rassemblement National. Tot slot is er nog een electorale joker: ex-journalist Eric Zemmour. Hij trekt in heel Frankrijk volle zalen met vooral anti-islam- en antimigratietoespraken. Maar hij weigert tot op heden te zeggen of hij wil meedoen aan de verkiezingen.
De peilingen in Frankrijk laten een opvallende trend zien: de verrechtsing van Frankrijk. Volgens onderzoeken maakt Emmanuel Macron nu de meeste kans om te winnen. Hij profileert zich als man van het centrum, maar wordt door de meeste Fransen als rechts en liberaal gezien. Op de tweede en derde plaats in de peilingen staan Le Pen en Zemmour. Op de vierde plaats eindigen altijd de potentiële kandidaten van het rechtse Les Républicains. Pas daarachter volgen de linkse kandidaten, van extreem-links via de Groenen tot de socialiste Hidalgo, die volgens de peilingen op een magere 4 procent van de stemmen kan rekenen.
Onzekere factor
Toch kan de uitslag nog alle kanten op waaieren, zeggen deskundigen. Allereerst door corona. Macron rekende er eerder dit jaar op dat de vaccinaties vruchten zouden afwerpen en dat hij daarvan zou profiteren. Maar ook in Frankrijk is er een nieuwe golf van besmettingen en zijn maatregelen weer aangescherpt.
De tweede onzekere factor vormen de niet-stemmers. Bij de regionale verkiezingen eerder dit jaar bleef twee derde van de Fransen thuis: het hoogste cijfer ooit. Het wantrouwen van Fransen ten opzichte van hun politici is groot.
De Franse politiek is daarmee een landschap vol schuivende tektonische platen. Waar die heenschuiven is ongewis, bleek vorige week uit een opiniepeiling. Meer dan de helft van de Fransen zegt verandering te willen, met nieuwe politici. Maar diezelfde Fransen zeggen ook dat niet een van de kandidaten een betere president zou zijn dan Macron.
Verkiezingen
In april 2022 worden de presidentsverkiezingen gehouden. De eerste ronde is op 10 april. Als geen van de deelnemers de absolute meerderheid haalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede en beslissende ronde. Die wordt twee weken later gehouden, op 24 april.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong
De Italiaanse autoriteiten zijn een zoektocht gestart naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, zo meldt CNN. Een handlanger maakte beelden van de sprong en zette die op sociale media. -
Klok in Libanon op laatste moment toch niet uur vooruit: zomertijd gaat maand later in
In Libanon is de klok vannacht niet een uur vooruit gegaan. In plaats daarvan gaat de zomertijd in het land pas in de nacht van 20 op 21 april in. Waarom de regering in het land afgelopen donderdag tot dit besluit kwam is onduidelijk. -
Iconische Flatiron Building New York geveild voor 190 miljoen dollar, nieuwe eigenaar: ‘Altijd gedroomd hiervan’
Het historische Flatiron Building in New York is woensdag geveild voor een bedrag van 190 miljoen dollar (174,6 miljoen euro). -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Waarom de wereldmedia wachten op een bijzondere ‘daderwandeling’ (van Donald Trump)
Camerateams vanuit heel de wereld staan opgesteld op de stoep van de New Yorkse strafrechter in Lower Manhattan. Allemaal hopen ze op dramatische beelden van oud-president Donald Trump die zich waarschijnlijk binnenkort moet melden voor mogelijk geknoei met verkiezingsfondsen.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Trump doet op eerste campagnebijeenkomst zijn beklag over ‘Stalinistische’ onderzoeken
Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om bij zijn toehoorders zijn beklag te doen over de onderzoeken die naar hem lopen. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas zei hij dat de onderzoeken “zo uit een Stalinistische horrorshow” zouden kunnen komen.