Brussel: Europese landen moeten minder snel hun binnengrenzen dichtgooien
Europese landen moeten minder snel hun binnengrenzen dichtgooien, ook in tijden van pandemie. Dat zegt de Europese Commissie. Haar motivatie: het vrije verkeer is een Europees grondrecht en één van de door burgers meest gewaardeerde vruchten van de Europese samenwerking.
Grenzen dichtgooien moet ook nu al een laatste redmiddel zijn, er moet een dringende reden voor zijn, en dan nog mag het alleen tijdelijk en moet het als het even kan vooraf en met redenen omkleed worden gemeld aan Brussel. Maar in de 15 achterliggende maanden grepen landen naar het oordeel van de Commissie wel eens te snel en langdurig naar dit extreme wapen.
Dat leidde vooral in grensregio’s tot grote overlast voor de circa 1,7 miljoen burgers die vandaar in een buurland werkten, studeerden of winkelden. Maar het leidde ook tot soms urenlange wachtrijen voor binnengrenzen die eigenlijk al lang waren verdwenen. ‘En daarmee tot ernstige verstoringen van de bevoorradingsketen’, aldus de Commissie.
Schengenverdrag
De ‘green lanes’ (snellere doorgang voor het vrachtverkeer) waarmee dat in een aantal gevallen werd opgelost, moeten vast onderdeel worden van een nieuw Schengenverdrag (Schengen regelt de open grenzen). Want als er nog nieuwe pandemieën komen, dan mogen die nooit meer de interne markt raken zoals corona dat heeft gedaan. Andere maatregelen waar Brussel wel brood in ziet: versterking van de samenwerking tussen de 26 Schengenlanden, onder meer tussen politie- en vreemdelingendiensten, een jaarlijks overleg van de Schengen-hoofdsteden en een scorebord, een middel dat Brussel vaker uit de kast haalt als iets niet lekker loopt.
Zo’n scorebord heeft zelfs geen sancties nodig, het idee is dat lidstaten automatisch bovenaan willen staan als best presterend en zich de ogen uit de kop schamen als ze in de onderste helft belanden. Ook een verdere versterking van de bewaking van de buitengrenzen en een strengere aanpak van mensensmokkel maken deel uit van de plannen, maar daar doet Brussel later dit jaar aparte voorstellen voor.
Bij de presentatie van de nieuwe Commissievoorstellen gaf vice-voorzitter Margaritis Schinas hoog op van Schengen, dat hij ‘een symbool van Europa’ en ‘het juweel in onze kroon’ noemde. Ook prees hij het 420 miljoen inwoners tellende gebied als ‘de grootste vrij-reizen-zone ter wereld’. ,,Dat is niet altijd zo geweest”, aldus de Griek. ,,Toen ik 15 was en voor het eerst ging reizen werd ik als een crimineel beschouwd en werd ik aan de grens zowat uitgekleed om te zien of ik niet te veel geld bij me had.”
Evaluatie
De Commissie gebruikt haar evaluatie van Schengen in coronatijd om – niet voor het eerst – ook aan te dringen op snelle toelating van Bulgarije, Roemenië en Kroatië, drie EU-lidstaten die tegen hun zin nog buiten Schengen staan (twee andere, Ierland en Denemarken, willen niet). Anders dan de Commissie vinden sommige Europese landen dat dit drietal nog niet aan alle voorwaarden voldoet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schutter Californië draaide door vanwege reparatierekening van 100 dollar
De man die wordt vervolgd wegens het doden van zeven mensen bij twee champignonkwekerijen in Half Moon Bay, in de Amerikaanse staat Californië, draaide door omdat hij van zijn baas moest opdraaien voor reparatiekosten van 100 dollar. Dat blijkt uit de eerste verhoren, zo melden Amerikaanse media. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
‘Boze’ Donald Trump start verkiezingscampagne 2024 voor een paar honderd mensen
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo’n tweehonderd mensen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Vijf agenten vervolgd voor dood zwarte man, Amerika zet zich schrap voor protesten na vrijgeven beelden
In de Verenigde Staten worden vijf politieagenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Nieuwe rechtse regering in Israël gaat tegen stroom in en verlaagt belasting op wegwerpplastic
Waar wereldwijd steeds meer landen zich inzetten om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen, gaat Israël juist de andere kant op. De nieuwe minister van Financiën verlaagt de belasting op plastic en vraagt de bevolking daarbij te controleren of in winkels de prijs van plastic ook echt naar beneden gaat. -
Levensgevaarlijke en gevluchte Schotse broers mogelijk gewond geraakt in Brazilië
De broers James en Barry Gillespie zijn mogelijk gewond geraakt in Brazilië, waar ze op de vlucht zijn. Dat laten detectives aan BBC weten. De twee Schotse broers worden al tijden internationaal gezocht, mede vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok in 2016.