Volledig scherm
De Britse premier Theresa May © AFP

'Britse premier May overweegt wijziging Goedevrijdagakkoord'

De Britse premier Theresa May overweegt om het Goedevrijdagakkoord met Ierland te wijzigen om zo de impasse rond de Brexit open te breken. Volgens The Telegraph wil May op deze manier haar 'plan B' door het Britse Lagerhuis loodsen. De premier zou maandag een alternatief voor haar weggestemde Brexit-deal aan de parlementsleden moeten voorleggen.

Met het opzeggen van het Goedevrijdagakkoord wil May tot andere afspraken komen met Ierland om de kwestie rond de ‘backstop’ te vermijden. Dat is een noodplan om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden en de terugkeer naar fysieke grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen. Noord-Ierland zou op die manier tijdelijk binnen de douane-unie van de EU blijven.

In het vredesakkoord uit 1998, ook wel het akkoord van Belfast genoemd, dat een einde maakte aan drie decennia van geweld in Noord-Ierland, is afgesproken dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek open blijft.  

EU-verantwoordelijken melden in de krant dat het wijzigen van het akkoord van 1998 geen kans op succes heeft. De bronnen van The Telegraph in de Britse regering zouden ‘sceptisch’ zijn.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.