Britse hardliners verwelkomen deal: ‘De oorlog is voorbij’
Prominente politici in het Verenigd Koninkrijk hebben gemengde gevoelens over het brexitakkoord met de EU. ,,Het is niet perfect, maar ‘goodness me’, het is vooruitgang.”
Delen per e-mail
Geen deal zal ons teruggeven, wat de brexit van ons weghaalt
Premier Boris Johnson begroette het bereikte principeakkoord met de EU met trompettergeschal. ‘Deal done’, schreef hij op Twitter onder een foto van hem met een triomfantelijke lach op zijn gezicht en twee opgestoken duimen naast een Britse vlag. Zijn persconferentie klonk als een overwinningsspeech, waarin hij het verdrag omschreef als een glimmende diamant. Lang niet alle politici in het Verenigd Koninkrijk deelden zijn lezing.
,,Voor het mooipraten begint, is het goed om te beseffen dat de brexit tegen de wil van het Schotse volk plaatsvindt”, stelde premier Nicola Sturgeon van Schotland ijzig, een kwartier voor er witte rook uit Brussel en Londen kwam. ,,Geen deal zal ons teruggeven wat de brexit van ons weghaalt. Het is tijd om ons te richten op een toekomst als onafhankelijke, Europese staat.”
Sturgeon liet daarmee grimmig weten, dat haar Scottish National Party (SNP) blijft afkoersen op een afscheiding van het VK via een referendum. Schotse aardappelboeren steunden haar hierin, toen duidelijk werd dat een bepaald soort piepers geen onderdeel uitmaakt van het handelsakkoord.
Werken aan verbeteringen
In Wales klonken mildere geluiden van eerste minister Mark Drakeford, al was hij evenmin tevreden over de ‘lastig te verteren deal’. ,,Het is niet het akkoord dat ons was beloofd, maar het biedt een platform waarop we in de toekomst kunnen werken aan verbeteringen.” Daarmee doelde hij op de mogelijkheid met de hulp van een meer EU-gezinde regering op termijn de banden met Europa aan te halen. Helaas voor Drakeford koos het Britse volk Johnson vorig jaar met een ruime meerderheid juist om zijn belofte zich los te maken van Brussel.
Jacob Reese-Mogg, een van de meest fanatieke voorstanders van een harde brexit, klonk om die reden een stuk optimistischer. ,,We zijn weer een soevereine natie”, klonk het opgetogen. De European Research Group (ERG), waarin de hardliners binnen de Conservatieve Partij zich hebben verenigd, zit voorlopig op dezelfde lijn, maar liet weten het akkoord van ruim 2000 pagina’s door een ‘star chamber’ van juridische specialisten te laten napluizen.
Vooruitgang
De oorlog is voorbij. Het is niet perfect, maar ‘goodness me’, het is vooruitgang
,,Ik hoop dat ik hoopvol kan zijn”, vertelde ERG-lid en parlementariër Craig Mackinlay. ,,We moeten de details nog zien, maar dit is het einde van een heel lang spel.” Leider Nigel Farage van de Brexit Party, de drijvende kracht achter de campagne om uit de EU te stappen, sprak zijn voorlopige steun uit. ,,Boris zal als de man worden gezien die de klus klaarde”, zei hij. ,,De oorlog is voorbij. Het is niet perfect, maar ‘goodness me’, het is vooruitgang.”
Voormalig premier David Cameron die het EU-referendum uitschreef, reageerde opgelucht. ,,Het is goed om een lastig jaar te eindigen met wat positief nieuws”, schreef hij op Twitter. ,,Een handelsakkoord is zeer welkom en een essentiële stap om een nieuwe relatie op te bouwen met de EU als vrienden, buren en partners. Mijn felicitaties gaan uit naar de onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk.”
Cynisme
Ik kijk er naar uit om in de komende dagen de details te zien
Over de ronkende geluiden vanuit Downing Street gooide ex-premier Theresa May cynisch een glas koud water. ,,Ik kijk er naar uit om in de komende dagen de details te zien”, meldde de vrouw, die na een revolte van fanatieke voorstanders van een ‘harde’ brexit binnen de partij plaats moest maken voor Johnson. Aan May, loyaal aan het regeringsbeleid, zal goedkeuring van de deal door het parlement op 30 december niet liggen.
Ook de ERG, eens een gevreesd machtsblok, en de Schotse SNP kunnen het akkoord niet meer tegenhouden, nadat de grootste oppositiepartij Labour later op de middag aangaf vóór te gaan stemmen. ,,We accepteren deze deal, maar de gevolgen zijn voor jullie”, waarschuwde leider Keir Starmer de regering. ,,Maar ‘no deal’ is simpelweg geen optie. Ook al schiet deze ruimschoots tekort.”
Bekijk hier onze video's over de brexit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boris Johnson viert akkoord als triomf: ‘De deal is gedaan’
De Britse premier Boris Johnson is meer dan tevreden met de gesloten handelsdeal met de Europese Unie voor na de brexit. Hij viert het als een triomf. -
Video
Parijs beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’, Europese vrouwenorganisaties vragen ontslag Michel
Turkije heeft de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen opzettelijk geschoffeerd door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Recep Tayyip Erdogan, dinsdag in Ankara. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Europese zaken Clement Beaune. -
VIDEO
Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. -
update
Opnieuw onrust in de Verenigde Staten na politiegeweld tegen zwarte mensen
In Amerika is onrust ontstaan over het gedrag van politieagenten bij twee incidenten met zwarte mensen. Een agent in de Amerikaanse staat Virginia is ontslagen nadat beelden waren opgedoken waarop hij samen met een collega een zwarte militair onder schot houdt en met pepperspray in zijn gezicht spuit. In Minnesota is ondertussen ophef ontstaan nadat de politie een zwarte man in zijn auto doodschoot. Dit gebeurde enkele kilometers van de plaats waar vorig jaar George Floyd stierf aan politiegeweld. -
PREMIUM
Conflict in Oekraïne: naar elkaar loeren vanuit de loopgraven
Oekraïne zal de oorlog in het oosten van het land niet hervatten, verzekerde de minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba dinsdag nog eens. Maar de NAVO maakt zich zorgen en de Amerikaanse president Biden wil een top met zijn Russische collega Poetin om het conflict te bespreken.
-
UPDATE / VIDEO
Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten. -
Donald Trump: Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn. Dat heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post. -
PREMIUManalyse
Baas in eigen zee, maar nog steeds gebonden aan de EU
De kogel is dan toch door de kerk: vier jaar nadat de Britten in een referendum besloten de Europese Unie te verlaten is het zover. Vandaag werden de laatste plooien gladgestreken van de scheidingsvoorwaarden die de Britten 'de controle terug moeten geven’ over hun eigen zaken, zoals de slogan van de brexiteers luidde.