Volledig scherm
Forensische experts bij het huis in Dublin waar de politie gisteren de lichamen aantrof van de kinderen Connor, Darragh en Carla McGinley. © AP

Briefje op raam huis overleden Ierse kinderen: ‘Bel alarmlijn, ga niet naar boven’

UpdateIerland is sinds gisteravond in de ban van een vooralsnog mysterieus familiedrama. Drie jonge kinderen - de broers Connor (9) en Darragh (7) en zusje Carla (3) McGinley - zijn door een nog onbekende oorzaak overleden in een woning in Newcastle, een dorpje in het zuidwesten van Zuid-Dublin. Een vrouw van in de veertig, vermoedelijk de moeder van het gezin, is naar het ziekenhuis gebracht nadat ze in verwarde toestand de straat op was gerend.

Wat zich precies in het huis heeft voorgevallen, moet onderzoek uitwijzen. Volgens enkele Ierse media zijn de kinderen mogelijk gedrogeerd of vergiftigd, maar dat is nog niet door de politie bevestigd. Andere media melden later dat ook dood door verstikking wordt onderzocht. 

Duidelijk is wel dat er behalve de gewond geraakte vrouw geen andere verdachten in beeld zijn. Ook zijn er geen sporen van inbraak gevonden bij de woning waarin het drama plaatsvond. De politie heeft bevestigd dat de vrouw familie van de omgekomen Connor, Darragh en Carla is, vermoedelijk gaat het om de moeder, melden Ierse media.

Ze rende gisteren de straat op en zou tegen omwonenden hebben geschreeuwd dat er iets mis zou zijn in haar woning. De agenten snelden zich naar de straat en vonden de vrouw in de buurt van haar huis, in een zwaar gedesoriënteerde staat. Ze is naar voor behandeling naar het Tallaght ziekenhuis gebracht.

Briefje

Pas toen de dienders het huis binnenkwamen, stuitten ze op het diep dramatische tafereel en zagen de lichamen van de drie kleine kinderen liggen. Ze waren al ter plekke overleden. Volgens ooggetuigen is er een briefje gevonden bij het raam van het ouderlijk huis, waar de moeder alleen woonde met haar kinderen. Vandaag kwam er volgens verschillende media in Ierland en Engeland meer duidelijkheid over wat er op dat briefje stond: ‘Bel 999 (een van de twee Ierse alarmnummers, red.), ga niet naar boven'. 

Het onderzoek naar het vermoedelijke familiedrama is in volle gang. Het landgoed waar het jonge gezin sinds een aantal maanden woonde, Parson’s Court, bestaat uit zowel grote alleenstaande huizen als appartementencomplexen. Het zou om een rustige wijk gaan waar doorgaans weinig te beleven valt.

Emer Higgins, de verantwoordelijke wethouder voor het gebied, omschrijft de gebeurtenissen als een ‘onvoorstelbare tragedie’. ,,Mijn gedachten zijn bij iedereen die geraakt is door dit nieuws. Dit is een hele hechte gemeenschap, het is een klein gebied, het is een rustig gebied en het is gewoon ondenkbaar dat zoiets hier zou kunnen gebeuren. Het is zo tragisch en ongelooflijk dat het leven van drie jonge mensen zo abrupt is geëindigd.”

De Ierse politie bracht vader Andrew op de hoogte van het drama en staat gedurende het onderzoek in contact met hem. 

  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.