Braziliaans President Jair Bolsonaro.
Volledig scherm
Braziliaans President Jair Bolsonaro. © AFP

Braziliaanse president noemt angst voor coronavirus ‘hysterisch’ en wil dagelijks leven weer oppakken

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus ‘hysterisch’ en wil dat bestuurders de coronamaatregelen in zijn land weer terugdraaien. ,,We moeten terug naar de normale situatie", zei de rechts-populistische president gisteren in een toespraak.

Eerder deed hij het virus af als ‘een fantasie’, vergelijkbaar met een klein griepje, ondanks dat er wereldwijd sinds vorig jaar december meer dan 400.000 mensen besmet raakten en meer dan 18.000 mensen eraan zijn overleden. De uitspraken kwamen Bolsonaro op veel kritiek te staan. In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet, bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Trump

Bolsonaro lijkt dezelfde lijn te volgen als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Die zei dinsdag dat de Amerikaanse economie rond Pasen, op 12 april, weer moet gaan draaien.

Tijdens de speech van de Braziliaanse president demonstreerden mensen in het hele land tegen zijn uitspraken door op potten en pannen te slaan. Volgens opiniepeilingen is de populariteit van Bolsonaro tijdens de coronacrisis gedaald.

Eerder deze maand ontstond verwarring over de vraag of Bolsonaro zelf besmet was geraakt met het coronavirus en mogelijk zelf de Amerikaanse president Trump had besmet tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. Volgens Braziliaanse media was na een eerste test het nieuwe coronavirus effectief vastgesteld en Fox News meldde dat Bolsonaro’s zoon Eduardo dat nieuws bevestigde. Maar die laatste verklaarde later dat zijn vader toch negatief testte. Trump liet zich ook testen en was naar eigen zeggen niet besmet.

 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”