Volledig scherm
De brandweerman gaf het gordeldier te drinken. © AFP

Brandweerman geeft dorstig gordeldier water na verwoestende brand Amazone

Een brandweerman in het verbrande Amazonegebied is een dorstig gordeldier te hulp geschoten. De man gaf het diertje water te drinken uit een beker nadat de leefomgeving van het gordeldier verwoest werd door een grote brand.

Sergeant Pedro Ribas Alves was het verbrande gebied aan het inspecteren toen hij afgelopen week het kleine gordeldier ontdekte. Collega Eraldo Moura zag dat het beestje uitgedroogd was.

,,We gaven hem eerst water uit een drinkzak, maar daar dronk het baby-gordeldier niet uit. We hebben hem toen gewassen en boden hem daarna een beker met water aan, waar hij wel uit durfde te drinken”, vertelt Moura aan BBC Brazil. Of het beestje is overgebracht naar een veiliger gebied is niet duidelijk.

Kortsluiting

Volledig scherm
Het gordeldier weigerde te drinken uit een waterzak, maar accepteerde een beker met water wel. © AFP

Het beestje werd ontdekt in het gebied tussen de Braziliaanse gemeentes Nova Mutum en Sao Jose do Rio. De brandweerlieden inspecteerden het verbrande gebied, zo'n 766 hectare, en zochten naar het punt waar de brand begon. Een kortsluiting na werkzaamheden zou de oorzaak zijn geweest, volgens Alves. ,,Het is enorm triest om te zien dat het bos totaal verwoest is. Het breekt mijn hart”, liet Alves weten.

Gordeldieren waren een van de weinige diersoorten die de verwoestende brand overleefden, veel vogels en andere dieren redden het niet. Volgens de Amazon Cooperation Treaty Organization is het Amazonegebied het thuis van 2,5 miljoen insectensoorten, 2.500 vissoorten, meer dan 1.500 vogels, 550 reptielen en 500 zoogdieren. 

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.
  2. Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Opslag­plaats stieren­zaad geëxplo­deerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.