Volledig scherm
De dode nijlpaarden drijven in het water van het Bwabwata National Park. © Screendump


Parkwachters tellen ruim honderd dode nijlpaarden mogelijk door uitbraak miltvuur

In het noordoosten van Namibië hebben meer dan 100 nijlpaarden de dood gevonden. Vermoedelijk door een uitbraak van miltvuur oftewel anthrax. Vorige week ontdekten parkwachters tientallen dieren die dreven in het water van het Bwabwata National Park. 

Volledig scherm
Het aantal dode dieren kan nog oplopen. Namibian.com.na. © Screendump
Quote

Het gebeurt wanneer het water in de Kavango Rivier daalt

Adjunct-directeur Bwabwata National Park

De verwachting is dat het aantal dode dieren nog toeneemt, waaronder ook aasgieren en krokodillen die leven in het water. De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk gestorven aan deze natuurlijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis

Wanneer de uitbraak precies is begonnen, is niet duidelijk. Dat meldt de Britse krant de Daily Mail. ,,Dergelijke uitbraken zijn niet ongebruikelijk'', aldus de adjunct-directeur van het park. ,,Het gebeurt namelijk wanneer het water in de Kavango Rivier daalt.’’

Miltvuurbacteriën worden actief als de omstandigheden zich daarvoor lenen, bijvoorbeeld door hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. 

Dierenartsen moeten nog bevestigen of het daadwerkelijk om de bacteriële ziekte gaat. De overheid geeft aan dat de nijlpaardpopulatie voor de uitbraak rond de 1.300 was. De minister voegt eraan toe hij pas verontrust is, als meer nijlpaarden de dood vinden. 

Volledig scherm
De getroffen nijlpaarden drijven in het water door de vermoedelijke miltvuur uitbraak. © Screendump