Rampschip Donau geborgen: vier lichamen gevonden

videoBergers hebben vandaag vier lichamen gevonden in het wrak van de op de Donau gezonken Hongaarse toeristenboot. Die kapseisde op 29 mei in de Hongaarse hoofdstad Boedapest na een aanvaring met het 135 meter lange cruiseschip de Viking Sigyn. Het schip zelf is vandaag geborgen.

De bergers begonnen vanochtend vroeg met het lichten van het schip. Een enorme kraan haalde het wrak centimeter voor centimeter naar de oppervlakte. Tijdens de berging werden vier lichamen gevonden, waaronder die van de kapitein.

Een van de lichamen werd ontdekt toen de stuurhut aan de oppervlakte kwam, zei de woordvoerder van de Hongaarse speciale strijdkrachten die de bergingsoperatie coördineren. Vier opvarenden worden nog vermist. Zeven mensen overleefden de aanvaring.

Bij de botsing tussen de twee schepen kwamen 26 Zuid-Koreaanse toeristen en twee Hongaarse bemanningsleden om het leven. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de rivier. 

Volledig scherm
Reddingswerkers in actie bij de gekapseisde toeristenboot op de Donau. © AFPRoekeloos gedrag

Volledig scherm
Bergers zijn vandaag begonnen met het lichten van het gezonken passagiersschip. © AFP

De kapitein van de Viking Sigyn, is gearresteerd op verdenking van ‘roekeloos gedrag in het waterverkeer met meerdere doden tot gevolg’. De Hongaarse autoriteiten houden hem verantwoordelijk voor de ramp. Na de botsing zou hij de gegevens van zijn mobiele telefoon hebben gewist, mogelijk om te verbergen dat hij iets anders aan het doen was.

Naar achteraf blijkt, was de schipper onlangs ook in Nederland betrokken bij een scheepsongeluk.  Riviercruiseschip Viking Idun zou op 1 april, op de Westerschelde, in botsing zijn gekomen met een chemicaliëntanker. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Enkele uren eerder liep het schip al op een zandplaat.