Volledig scherm
In Californië zijn duizenden brandweerlieden ingezet. © AFP

Bosbranden in Californië dodelijkste ooit

Er zijn inmiddels al zeker 31 mensen omgekomen bij bosbranden die de Amerikaanse staat Californië al een week teisteren. Volgens de autoriteiten gaat het om de dodelijkste branden die de staat ooit heeft meegemaakt. Honderden inwoners worden nog vermist.

Het grootste aantal dodelijke slachtoffers viel in Sonoma County, ten noorden van San Francisco. Daar kwamen zeker 17 mensen om het leven. Het gaat voornamelijk om mensen van boven de 70, blijkt uit een lijst die werd gepubliceerd door de Los Angeles Times. Verwacht wordt, dat het aantal doden nog flink zal oplopen. Er worden nog zo'n 400 mensen vermist in het gebied. De zoektocht naar vermisten wordt bemoeilijkt door de gebrekkige communicatiemogelijkheden.

Al meer dan 77 duizend hectare ging in vlammen op in het gebied, dat de afgelopen dagen last had van harde wind. Alleen al in de plaats Santa Rosa zijn bijna 3.000 woningen vernield. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Deel deel van hen zit in tijdelijke opvangcentra en heeft geen idee of hun huis nog staat.

De laatste bosbrand van een vergelijkbare omvang in Californië woedde in 1991 in Oakland Hills. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.

Californië heeft onder meer 75 helikopters en 550 brandweerwagens ingezet om het vuur te bestrijden. De staat heeft bij omringende staten en de federale overheid een verzoek ingediend voor 300 extra wagens.

De weersverwachting voor de komende dagen is positief: de wind zal waarschijnlijk gaan liggen. Dit maakt het makkelijker om het vuur te bestrijden. Vanaf zondag wordt er weer hardere wind voorspeld.

  1. Tiener toont via selfies gruwel van Syrisch conflict in Oost-Ghouta

    Tiener toont via selfies gruwel van Syrisch conflict in Oost-Ghouta

    Net zoals veel tieners van zijn leeftijd post de 15-jarige Muhammad Najem regelmatig selfies op sociale media. Wie naar zijn foto’s kijkt ziet geen vrolijke beelden, maar de harde realiteit waarmee Najem dagelijks wordt geconfronteerd. Terwijl het Syrische leger luchtaanvallen uitvoert op zijn woonplaats Oost-Ghouta legt de tiener de verwoestende impact op beeld vast. Met de kracht van sociale media hoopt Najem hulp te krijgen.