Bosbranden én zondvloed teisteren nu Australië

VIDEODe oostkust van Australië wordt vandaag geteisterd door hevige onweersbuien, die leiden tot ernstige overstromingen en wegversperringen. Ondertussen bestrijdt de brandweer nog steeds zo’n 100 bosbranden in gebieden waar het niet regent.

De staten Victoria, New South Wales en Queensland, die ernstig getroffen werden door de uitgestrekte bosbranden waarbij tot nu toe al 29 mensen om het leven kwamen, meer dan 2500 huizen zijn vernield en miljoenen hectaren land in de as werden gelegd, krijgen nu te kampen met een enorme hoeveelheid regen.

Nadat Australië de voorbije maanden amper regen zag, viel in delen van Queensland in een nacht tijd meer dan drie keer zoveel neerslag als tijdens een volledige maand. Grote snelwegen in de staat zijn afgesloten. ,,De hevige, intense regenval is afgenomen, maar buien en onweer zijn nog mogelijk tijdens het weekend’’, zegt het Bureau voor Meteorologie van Queensland op Twitter. ,,Wees voorzichtig op de weg: als het onder water staat, vergeet het.’’

Een overstroomde weg in Somersby, New South Wales.
Volledig scherm
Een overstroomde weg in Somersby, New South Wales. © REUTERS

De brandweer van New South Wales reageert verheugd op de regen, die zal helpen om de 75 bosbranden in de staat onder controle te krijgen. Sommige brandhaarden hebben echter nog geen regen gezien. In delen van de staat ligt het elektriciteitsnetwerk plat.

Victoria, dat eerder deze week al enkele zware stormen te verwerken kreeg, heeft nog enkele zwakkere stormen in het vooruitzicht. In de staat, waar nog meer dan twaalf bosbranden woeden, hangt ook een dikke laag ongezonde rook.

Het leger van Nieuw-Zeeland kondigde gisteren aan dat het meer troepen naar Australië stuurt, onder andere vanuit Fiji, om zich aan te sluiten bij de militairen en experts uit andere landen zoals Canada, de VS en Japan.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”