De Braziliaanse president Jair Bolsonaro
Volledig scherm
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro © REUTERS

Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron

Crisis AmazoneDe spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde gisteravond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ‘Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’, aldus Bolsonaro.

‘Ik betreur het dat president Macron probeert een interne kwestie van Brazilië en andere Amazone-landen te gebruiken voor persoonlijk politiek gewin. De sensationalistische toon waarop hij over de Amazone spreekt (zelfs valse foto’s gebruikend), draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. De Braziliaanse regering blijft open staan voor dialoog, op basis van objectieve feiten en wederzijds respect’, schreef Bolsonaro verder op Twitter.

‘Onbeschaamdheid’

In een live-uitzending op Facebook kort voordat hij zijn bericht de wereld in stuurde, zei de Braziliaanse president dat sommige landen de huidige situatie in de Amazone aangrijpen om kritiek te leveren op Brazilië. Hij noemde daarbij Macron niet bij naam, maar zinspeelde wel op de Franse president, die eerder op Twitter schreef dat ‘ons huis in brand staat’. Macron plaatste daar volgens de Braziliaanse krant Folha de São Paulo overigens een oude foto bij, van de al in 2003 overleden Amerikaanse fotograaf Loren McIntyre.

,,Een land had de onbeschaamdheid om te spreken over ‘onze Amazone’’’, zei Bolsonaro tegen zijn fans op Facebook. ,,Ze willen een deel van onze Amazone voor henzelf. Sommige landen maken misbruik van de situatie door de kritiek op Brazilië kracht bij te zetten om onze landbouw en economie te beschadigen. En Brazilië in een ondergeschikte positie te drukken. De landen die geld naar ons land sturen, doen dat niet uit liefdadigheid. Ze sturen het met het doel onze soevereiniteit te ondermijnen.’’

Eerder op de dag gaf de Braziliaanse president wel toe dat Brazilië niet voldoende middelen heeft om de mogelijk aangestoken branden te blussen. ,,De Amazone is groter dan Europa: hoe wil je criminele branden in zo’n gebied bestrijden?’’, vroeg Bolsonaro aan journalisten. ,,We hebben daar simpelweg de middelen niet voor.’’

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.