Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Boer redt babyvosjes door keizersnee uit te voeren langs de weg

De Britse Chris Rolfe (24) uit West Sussex zag het voor zijn ogen gebeuren: een vos werd aangereden en bleef stil liggen langs de kant van de weg. Het dier bleek dood, maar haar buik bleef bewegen. De jonge boer pakte zonder te twijfelen een mes uit zijn auto en bracht met een keizersnee vier vossenwelpjes ter wereld. Samen met zijn moeder Jean zorgt hij sindsdien voor het kwartet. 

De tijdelijke adoptie van de vier welpjes bij de familie Rolfe thuis houdt een steeds groter wordende groep al weken bezig. Sinds de beestjes eind maart bij het gezin zijn komen wonen, wordt het wel en wee van hun jonge leventjes gedeeld op Facebook. Hoe vaak ze eten krijgen, hoeveel ze wegen, of ze al wimpertjes krijgen en hoe het gaat met hun gezondheid: alles wordt door moeder Jean (51) opgeschreven.

Voor redder Chris gaat het leven intussen gewoon door. De jonge boer voerde die bewuste middag in mei voor de tweede keer in zijn leven een keizersnee uit, al deed hij het nog nooit alleen en ook zeker niet langs de kant van de weg. De eerste keer haalde hij samen met een andere boer enkele kleine geitjes uit de buik van een moedergeit. Veel ervaring had de jonge boer (24) dus niet.
Toch twijfelde hij geen moment om de vosjes uit de buik van hun dode moeder te halen. Op Facebook schrijft hij dat hij niet wilde dat er nog meer levens verloren zouden gaan door de aanrijding. ,,Het voelde voor mij als een verplichting om dit te doen.”

Met die vier welpjes gaat het - ruim zeven weken later - heel goed. Even werd gevreesd voor het leven van Ginger, het enige mannetje. Zijn zusjes Biscuit, Big Tip en Little Tip dronken beter en waren actiever dan hun broertje, maar na veel extra zorg en nachtelijke voersessies gaat het ook met Ginger de goede kant op. Die vossen eten bevroren kuikens en hondenvoer en worden steeds speelser en alerter. 

Chris en zijn moeder hebben de welpjes laten nakijken door een dierenarts en geregeld dat zij binnen enkele dagen naar een speciaal vossenverblijf worden gebracht, waar ze zich kunnen voorbereiden op hun vrijlating. Dit gebeurt in samenwerking met The Fox Project Charity, een organisatie voor (gewonde) vossen.

Zodra de dieren voor zichzelf kunnen zorgen worden ze losgelaten in hetzelfde gebied als waar ze ook door Chris zijn aangetroffen.