De rivalen Trump en Bloomberg in vriendelijker tijden.
Volledig scherm
De rivalen Trump en Bloomberg in vriendelijker tijden. © AFP

Bloomberg trollt Trump met ‘aangebrande biefstuk’

‘Donald Trump ging failliet met een casino’. Of ‘Donald Trump speelt vals met golfen’. Of ‘Donald Trump eet verbrande biefstuk’. Niet echt relevante politieke boodschappen die je zou verwachten in een verkiezingscampagne maar Mike Bloomberg zet ze overal neer en betaalt daar miljoenen voor.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er een trol van formaat bijgekregen. Mede-miljardair en stadgenoot Mike Bloomberg heeft het westen van de Verenigde Staten deze week ongeveer laten behangen met snerende reclameborden. Die ‘bill board’-campagne alleen al zou de New Yorker vier miljoen dollar kosten. Bloomberg stak al honderden miljoenen in bijtende campagnevideo’s en radiospots waarin hij onder andere de draak steekt met het zelfbeeld van de Amerikaanse president. 

De reclameborden zijn daar nu bijgekomen. Het liefst huurt Bloomberg ze in de buurt van hotels van Donald Trump of op plekken waar de president later deze week zijn fans gaat toespreken. De boodschappen zijn voor de een lollig maar voor de ander nogal kinderachtig en te persoonlijk, eigenlijk zoals Trump zelf ook opponenten mag bestoken op twitter. De president pest Bloomberg die hij steevast wegzet als 'Mini Mike’ graag over zijn postuur. 

Steak

Trump wordt door Bloomberg nu dus vol op de korrel genomen: omdat hij vals zou spelen met golf (ze golfden vroeger overigens regelmatig samen), omdat hij inderdaad diverse faillissementen op zijn naam heeft en omdat hij aangebrande steak, liefst overgoten met ketchup, lekker vindt. Dat laatste klopt ook, maar leidde vooral tot averechtse reacties, tégen Bloomberg. Uit onderzoek zou blijken dat de meeste Amerikanen hun steak liefst eten zoals Trump. Dat Bloomburg zijn vlees liever ‘rare’ (niet doorbakken) nuttigt, zoals de reclametekst stelt, zou iets zeggen over hoe ver hij afstaat van de gewone man, benadrukken stemmen uit het Trump-kamp. ‘Nou en, hij houdt van fast food en schept extra ijs op. Trumps manieren zijn wel de laatste van een ieders zorgen', aldus een commentaar in het conservatieve weekblad Washington Examiner. 

Gerry Frenze, een ondernemer die dit weekeinde in Las Vagas was, bleek ook niet onder de indruk van Bloombers campagne. ,,Zoveel mensen spelen vals met golf, en het zal wel zo zijn dat hij het ook doet. Maar het bevalt me helemaal niet dat Bloomberg denkt dat hij zich zo in het Witte Huis kan inkopen”. Volgens Sean Hannity, sterpresentator van Fox News en grootste mediavriend van Donald Trump wordt Bloomberg zelf een oor aangenaaid door zijn peperdure campagnestrategen de plank volledig mis zouden slaan met deze reclameborden.

Terwijl Bloomberg nog genoeg te stellen heeft met medekandidaten in het democratische kamp – die niets van de miljardair moeten hebben – zijn de handschoenen nu dus wel uitgegaan wat betreft het boksen met Donald Trump. Bloomberg heeft al 417 miljoen dollar uitgegeven aan vooral anti-Trump publiciteit. Of dat het gewenste effect heeft is nog maar zeer de vraag. Het werkt in ieder geval wel als een rode lap op Trumpfans, een verkiezingskantoor van Bloomberg werd vorige week beschadigd, meldt Bloombergs website. 

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.