Reddingshelikopters vervoeren de eerste slachtoffers naar de vallei.
Volledig scherm
Reddingshelikopters vervoeren de eerste slachtoffers naar de vallei. © AP

Bliksem treft toeristen in Tatragebergte: 4 doden, zo'n 100 gewonden

UpdateMeerdere mensen onder wie toeristen zijn in het Poolse Tatragebergte het slachtoffer geworden van blikseminslagen. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en raakten zo'n honderd gewond. 

Dat zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki vanavond. Twee van de overleden slachtoffers zijn tieners. De nationaliteiten van de slachtoffers zijn nog niet bekendgemaakt. 

,,Niemand had verwacht dat zo plots een storm zou uitbreken”, zei Morawiecki na overleg met een crisisteam in de zuidelijke plaats Zakopane. De premier stelde volgens persbureau PAP dat mogelijk nog niet alle slachtoffers zijn gevonden. Er kunnen zich nog mensen bevinden op minder toegankelijke plaatsen.

Reddingsteams kregen hulp van brandweerlieden en politiemensen. Ook zijn meerdere helikopters ingezet.

Berg

Het drama voltrok zich op de hellingen van de berg Giewont (1.894 m), vlakbij Zakopane. Op de top van de berg staat een 15 meter hoog ijzeren kruis. Daar sloeg de bliksem in. Een groep toeristen bevond zich vlakbij het kruis, melden plaatselijke media.

Volgens hen bestond de groep wandelaars uit een man of twintig. In eerste berichten was sprake van drie doden onder wie een 13-jarige jongen voor wie reanimatie niet meer mocht baten. In latere berichtgeving wordt alleen gesproken over een tiental gewonden. Volgens die berichten vielen de dodelijke slachtoffers elders in het Tatra-gebergte.

Vijfde dode

Er viel nog een vijfde dode in buurland Slowakije, melden de hulpdiensten. Op de grens van Polen met Slowakije zorgde een blikseminslag ervoor dat een man in een ravijn stortte. Zijn wandelpartner, een Tsjechische vrouw, raakte gewond.

Ambulancemedewerkers ontfermen zich over de slachtoffers.
Volledig scherm
Ambulancemedewerkers ontfermen zich over de slachtoffers. © AP