‘Blade runner’ Oscar Pistorius komt niet eerder vrij na moord op zijn vriendin
De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als ‘blade runner’, komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.
De atleet, bij wie beide benen werden geamputeerd toen hij nog een baby was, kreeg in 2017 dertien jaar cel opgelegd. Eerder werd gezegd dat Pistorius een vrijlatingsverzoek kon indienen omdat hij op de helft van zijn straf zit, maar de commissie heeft dat verzoek afgewezen omdat de atleet volgens het hof nog niet zijn minimale straf heeft uitgezeten. Pistorius kan in augustus 2024 weer een verzoek indienen.
Pistorius vuurde in 2013 meermaals met een vuurwapen door de badkamerdeur van zijn woning op zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp. Volgens de aanklager deed hij dat in een woedebui. De atleet heeft zelf altijd volgehouden dat hij vermoedde dat er een inbreker in zijn appartement was en dat hij zijn vriendin juist wilde beschermen.
Geen spijt
Steenkamps familie is tegen een eventuele vroegtijdige vrijlating. Volgens familieleden heeft Pistorius de waarheid niet gesproken en geen spijt betuigd. De moeder van Steenkamp was vrijdag bij de gevangenis in Pretoria waar Pistorius wordt vastgehouden en waar de hoorzitting over de vrijlating werd gehouden. De moeder en Pistorius werden apart van elkaar gehoord, aldus de advocaat van de familie.
In 2012 was Pistorius de eerste atleet zonder benen die meedeed aan de reguliere Olympische Spelen, die toen in Londen werden gehouden. Hij deed ook meermaals mee aan de Paralympische Spelen. De Zuid-Afrikaan was een wereldwijd icoon en tekende meerdere grote sponsordeals. Er was dan ook internationaal veel aandacht voor de moordzaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
Het Braziliaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die de afbakening van inheemse gebieden beperkt. Dit is een tegenslag voor de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die het beleid ter bescherming van inheemse volkeren en het Amazonegebied nieuw leven had ingeblazen. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
Poetin geeft eeuwenoud kunstwerk weg aan kerk: experts vrezen onherstelbare schade
-
-
-
Serviërs massaal de straat op tegen geweld op televisie: ‘Niet normaal’
Serviërs gingen dit weekend massaal de straat op om te protesteren tegen geweld in de samenleving. Ze eisen onder meer een verbod op gewelddadige televisie. -
PREMIUM
Ooit was de Krim een ideaal vakantieoord, nu is het ‘symbool van de Russische agressie’
De Krim lijkt een belangrijk doelwit te worden in het verwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne. Deze ‘blindedarm’ kent een bijzondere geschiedenis. ,,Het is de minst Oekraïense plek van Oekraïne.”