Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Biseksuele veteraan krijgt na 25 jaar militaire onderscheiding terug

De Britse strijdkrachten geven een medaille terug aan een biseksuele veteraan. De De 68-jarige Joe Ousalice werd in de jaren negentig vanwege zijn geaardheid uit de marine gezet. De autoriteiten gaan nu door het stof en beloven de oud-militair zijn onderscheiding ‘persoonlijk’ te overhandigen.

Ousalice zat achttien jaar bij de marine. De radio-operator werd onder meer uitgezonden naar de Falklandeilanden tijdens het conflict met Argentinië. Hij kreeg in 1991 een medaille vanwege zijn lange dienstverband en goede gedrag.

Ousalice verloor zijn onderscheiding nadat zijn geaardheid aan het licht was gekomen. Hij vertelde dat iemand na een krijgsraad met een schaar zijn medaille losknipte. Het beleid voor homoseksuele militairen ging in het jaar 2000 op de schop.

Het ministerie van Defensie zegt te betreuren hoe Ousalice in 1993 is behandeld en biedt hem excuses aan. „We erkennen dat ons beleid voor homoseksuelen in het leger onjuist, discriminerend en onrechtvaardig voor de betrokkenen was.”

Dubbelleven

De veteraan vertelde eerder al tegen BBC News hoe hij zijn werk bij de marine beleefde. „Ik leidde een dubbelleven. Ik moest elke dag opletten wat ik zei en wat ik deed.”

Zo durfde hij geen homo-pubs te bezoeken en kwam hij aan boord van het schip expres niet in contact met mensen van wie hij wist dat ze homo waren. „Ik wist dat als ik dat deed, ik de SIB (Special Investigation Branch, red.) op mijn dak zou krijgen.” Na zijn ontslag was hij lang werkloos.

  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.