Biden over Afghanistan: 'Doel was om terrorisme te bestrijden, niet om land op te bouwen’
VIDEOHij staat ‘vierkant’ achter zijn besluit om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan naar huis te halen, zegt Joe Biden in een speech. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Biden legde de bal bij de Afghanen, nu hij onder vuur ligt omdat na zijn besluit alle troepen terug te trekken de Taliban razendsnel de macht hebben overgenomen in Kaboel. Afghaanse leiders hebben de strijd opgegeven en zijn gevlucht, beschreef de Amerikaanse president.
,,We hebben hen alles gegeven wat ze nodig hadden,” zei Biden. ,,Maar wat we niet konden leveren, is de wil om voor hun toekomst te vechten,” zei hij. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Deal doorzetten
Biden vindt dat hij twee keuzes had: een deal van voorganger Trump doorzetten en volgens diens afspraak met de Taliban uit Afghanistan vertrekken, of meer troepen sturen om weer met de Taliban te gaan vechten. ,,Dat is de enige harde realiteit: doorzetten of het conflict verder escaleren en duizenden extra troepen sturen.” Tot dat laatste was hij niet bereid.
Biden vindt het niet in het Amerikaanse belang om langer te vechten in Afghanistan. ,,Het doel had nooit moeten zijn om een natie op te bouwen, of een verenigde, centrale democratie te creëren,” zei hij over de invasie van 20 jaar geleden. Het gaat hem er puur om een eventuele terreuraanval op de VS te voorkomen, en dat kan ook zonder troepen ter plaatse, stelt hij.
De druk op Biden om zich uit te spreken nam toe, nadat de Taliban op zondag de macht overnamen in Kaboel. Biden was op dat moment in het presidentiële buitenverblijf Camp David voor vakantie, maar keerde op maandag terug naar het Witte Huis. De meeste Amerikanen willen net als Biden weg uit Afghanistan, maar kritiek op de afwikkeling van de terugtrekking zwol aan, toen beelden van paniek en wanhoop uit Kaboel bleven komen.
Kritiek
Biden wijt ook het uitblijven van evacuatie van Afghaanse partners aan de Afghanen zelf. Mensen met een visum hadden zelf niet eerder willen vertrekken, zei Biden - ,,ze hadden nog hoop,” volgens hem. ,,Een ander deel van het antwoord: de Afghaanse overheid ontmoedigde ons om een grote exodus te organiseren, om geen vertrouwenscrisis te veroorzaken.”
Juist de beelden van Taliban-strijders in de hoofdstad bewijzen dat militaire macht nooit genoeg zou zijn om van Afghanistan een stabiel en veilig land te maken, vindt Biden. ,,Ik wil het Amerikaanse volk niet misleiden door te doen alsof een beetje meer tijd in Afghanistan het verschil zal maken.”
Spanning uitgekeken
Naar de reactie van Biden werd met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen.
Voor zijn commentaar keerde Biden terug van het buitenverblijf Camp David, waar hij eigenlijk nog een paar dagen langer zou blijven. Tot nu toe verdedigde de president de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die hij eerder dit jaar had aangekondigd. Samen met de Amerikanen besloten ook de andere buitenlandse troepen te vertrekken.
‘Slecht leiderschap‘
Ook de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wijt de snelle opmars van de taliban aan slecht leiderschap van de Afghaanse regering. ,,Je kan bevoorraden, je kan trainen, je kan steunen, je kan adviseren”, sprak de zegsman. ,,Maar je kan geen wilskracht en leiderschap kopen en leiderschap ontbrak.” De Verenigde Staten besloten in 2001 tot militair ingrijpen in Afghanistan, toen het taliban-regime van destijds onderdak bood aan terreurgroep Al-Qaeda en weigerde terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren.
Tot en met dit jaar bleven de Amerikanen en internationale bondgenoten in Afghanistan om het land op te bouwen en lokale troepen te trainen. Toen begin dit jaar de troepen vertrokken, destabiliseerde het land snel en konden de taliban in korte tijd heel Afghanistan veroveren.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Hoofdverdachte MH17 veegt Russen mantel uit over Oekraïne
De kritiek op het optreden van het Russische leger in Oekraïne neemt ook in Rusland zelf toe. Eén stem valt daarbij op; die van MH17-hoofdverdachte Igor Girkin. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Nederlandse Cordaid-directeur hoopt op 'zachter gezicht’ taliban: ‘Anders enorme opstanden’
Nederland moet ruimhartig zijn met het opvangen van Afghanen die met westerse organisaties samenwerkten, zegt Cordaid-directeur Jaap van Hierden. Die vreest voor het lot van zijn mensen, nu de taliban het weer voor het zeggen hebben. ,,Je wilt nu echt niet rondrijden in Kaboel.” -
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak.
-
Dertig gewonden door tornado in West-Duitsland, schade is groot
Een tornado heeft vandaag grote schade aangericht in de West-Duitse stad Lippstadt. Dertig mensen zijn gewond geraakt, tien van hen hebben ernstige verwondingen opgelopen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
video
TERUGLEZEN | Negen Nederlanders geëvacueerd, wanhopige Afghanen geven kinderen aan soldaten VS
Op het vliegveld van Kaboel geven wanhopige Afghanen hun kinderen aan soldaten. Op deze beelden is te zien hoe ouders hun peuter doorgeven, in de hoop dat ze gered worden. Verder zijn vandaag vanuit Kaboel circa 80 mensen geëvacueerd in een Nederlands transportvliegtuig. Op de vlucht zitten negen Nederlanders. Lees hieronder ons oude liveblog terug. Het nieuwe liveblog vindt u hier.