Biden draait deel van door Trump opgelegde visabeperkingen terug
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet van zijn voorganger Donald Trump ingetrokken dat het voor buitenlanders moeilijker maakte om in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Trump, die de beperkingen vorig jaar instelde, zei destijds dat hij dat deed om verdringing op de Amerikaanse arbeidsmarkt te voorkomen.
Delen per e-mail
De beperkingen troffen houders van de zogeheten green card, een verblijfsvergunning waaraan ook het recht om te werken is verbonden. Het decreet van Trump maakte het verkrijgen van zo'n verblijfsvergunning onmogelijk voor specifieke groepen. Onder die groepen vielen familieleden van mensen die al een verblijfsvergunning hebben en via green card-houders naar de VS wilden komen, en ouders, broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers. Mensen van buiten de Verenigde Staten die graag willen verhuizen, kunnen normaal gesproken via familieleden met een green card of het staatsburgerschap nu weer een verblijfsvergunning aanvragen.
Ook komt door het opheffen van Trumps decreet de jaarlijkse green card-loterij weer op gang. Duizenden mensen die via dit systeem een werkvergunning hadden moeten krijgen, wachten hier al tijden op.
Trump ondertekende in juni vorig jaar ook een decreet dat de bewegingsvrijheid van expats met visa inperkt. Dat decreet is door Biden nog niet ingetrokken.
Nadat hij de beperkingen op green cards had opgeheven, zei Biden dat Trumps beleid schadelijk is geweest voor het Amerikaanse bedrijfsleven en gezinshereniging in de weg stond. Het is nu aan de Amerikaanse immigratiedienst USCIS om maanden aan dossiers weg te werken, die zich door het decreet van Trump hebben kunnen opstapelen. Dat kan mogelijk jaren in beslag nemen, zeggen deskundigen tegen Amerikaanse media.
Biden, een Democraat, heeft in aanloop naar de verkiezingen beloofd om veel van het beleid van zijn Republikeinse voorganger terug te draaien, waaronder diens zeer strenge immigratiebeleid. Belangenorganisaties voor immigranten hebben de laatste weken de nodige druk op Biden uitgeoefend om een einde te maken aan de beperkingen rondom green cards, die op 31 maart zouden verlopen.
In oktober bepaalde een federale rechter in Californië al dat Trumps decreet onwettig was, nadat een groot aantal bedrijven had besloten de maatregelen juridisch aan te vechten.
In totaal verstrekt de Amerikaanse overheid gemiddeld een miljoen green cards per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vlaams gezin in enige groene puntje op de Europese coronakaart: ,,Wij moeten in de winkel niet eens een mondmasker dragen”
Gesloten restaurants, winkelen op afspraak of online onderwijs? In Trøndelag kennen ze dat enkel ‘van horen zeggen’. De Noorse provincie kleurt als enige (!) regio in Europa nog steeds groen op de coronakaart. Het virus lijkt er haast niet te bestaan. ,,Wij hebben zelfs nog nooit een coronapatiënt gehad”, zegt het Vlaamse koppel Jochem Cuypers en Kim Broux, dat er nochtans als huisarts en thuisverpleegster werkt: ,,Sterker, wij moeten hier niet eens een mondmasker dragen.” -
Filipijnse kustwacht stuit op reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar
De Filipijnse autoriteiten hebben reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in beslag genomen. Volgens de kustwacht is het de grootste illegale vangst ooit in de regio. -
‘Aanslag op Belarussische leider Loekasjenko verijdeld’
Volgens de Russische geheime dienst FSB is een aanslag op president Aleksandr Loekasjenko van Belarus voorkomen. Samen met de autoriteiten in het naburige Belarus zijn in Moskou twee mannen gearresteerd, zo maakte de FSB zaterdagavond in de Russische hoofdstad bekend. Een van hen zou ook het Amerikaanse staatsburgerschap bezitten. -
Bolsonaro: Illegale houtkap Amazone in 2030 beëindigd
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een brief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan illegale ontbossing in het Amazonegebied. De rechts-populistische leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met ,,aanzienlijke middelen’’ en dat hij hoopt te kunnen rekenen op ,,alle mogelijke steun’’ van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. -
PREMIUM
Nadat hij haar mishandelde en verkrachtte, schoot Melek haar man dood: ‘Ze is slachtoffer, geen dader’
In Antalya staat een vrouw terecht voor de moord op haar gewelddadige man. De zaak schijnt licht op het probleem van huiselijk geweld in Turkije. Activisten demonstreren en vragen om haar vrijlating.
-
Toestand Navalny kritiek: ‘Hij kan elk moment overlijden’
Aleksej Navalny staat op de rand van de dood. Zijn gezondheid is na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Als hij niet snel medische hulp krijgt, kan hij ‘elk moment’ overlijden. Dat schrijven zijn artsen op sociale media. -
Vijftien ontvoerde bemanningsleden van olietanker Davide B vrijgelaten
De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze ‘in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten’. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland. -
PREMIUM
Einde aan ‘eeuwige oorlog’ in Afghanistan: VS en Navo trekken zich terug
De Navo zal alle militairen binnen een paar maanden hebben teruggetrokken uit Afghanistan. Het gaat daarbij om Amerikaanse militairen en de troepen van Navo-missie Resolute Support. De Amerikaanse president Joe Biden belooft uiterlijk op 11 september zijn laatste troepen terug te trekken. Zo moet na twintig jaar dan toch echt een einde komen aan Amerika’s ‘eeuwige oorlog’.