Volledig scherm
Franse soldaten staan naast een helikopter voor de gevangenis in Condé-sur-Sarthe, noordwest Frankrijk, terwijl er binnen een gijzeling gaande is. © AFP

Beveiliger en stagiaire gegijzeld in Franse gevangenis

Gevangene Francis Dorffer (35) heeft in een gevangenis in Condé-sur-Sarthe in het noordwesten van Frankrijk twee bewakers in gijzeling genomen. Met een zelfgemaakt wapen bedreigt hij sinds het begin van de avond een gevangenisbewaarder en een stagiaire, hebben gevangenisautoriteiten dinsdag gezegd.

Tijdens het diner tussen half zeven en zeven uur vanavond greep Dorffer zijn kans. Franse soldaten zijn ter assistentie naar de gevangenis gestuurd. ,,De gedetineerde is niet geradicaliseerd, maar hij heeft wel een zelfgemaakt wapen”, liet Emmanuel Baudin, hoofdsecretaris van de FO Prison aan persbureau AFP weten. Dorffer zou lijden aan psychiatrische aandoeningen waarvoor hij behandeld wordt. 

Dorffer werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar cel voor een verkrachting. Sindsdien zit hij achter tralies. Zijn celstraf werd verlengd met dertig jaar toen hij eveneens in 2003 een medegevangene in de Metz-Queuleu gevangenis vermoorde.

Extra veiligheidsmaatregelen

In de gevangenis zitten gevaarlijke of geradicaliseerde veroordeelden en gevangenen met zware disciplinaire problemen. De gevangenis nam extra veiligheidsmaatregelen nadat een gedetineerde in maart twee gevangenisbewaarders had gestoken met een zelfgemaakt mes.

Volledig scherm
Franse politie-eenheden komen aan bij de gevangenis. © AFP
  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.