Volledig scherm
Demonstranten nemen de straat over in Hongkong. © REUTERS

Betogers omringen regeringsgebouw bij aanhoudende protesten Hongkong

Honderden demonstranten hebben woensdag een belangrijke verkeersader in de buurt van de kantoren van de Hongkongse regering bezet. Er is veel oproerpolitie aanwezig. De politie heeft onder meer waterkanonnen ingezet om de  veelal jonge demonstranten op afstand te houden, en waarschuwt dat er krachtig zal worden opgetreden als de wegen niet direct worden vrijgegeven.

Er wordt al enkele dagen geprotesteerd tegen een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen naar China te sturen voor een proces. Ook zijn werkonderbrekingen aangekondigd. De wet wordt woensdag behandeld.

Zondag gingen al ruim 1 miljoen mensen de straat op om te protesteren, maar Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, liet weten de wet toch door te zetten. Volgens de nieuwe regels kunnen criminelen voortaan worden uitgeleverd aan China en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong. De wet zou van belang zijn om internationale verplichtingen voor de aanpak van grensoverschrijdende misdaad na te kunnen komen. 

Tegenstanders vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden in het buurland niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

Meerdere landen hebben inmiddels hun reisadvies naar Hongkong aangepast. De Verenigde Staten adviseert mensen om het gebied waar de demonstraties plaatsvinden te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk laat Britten in Hongkong weten dat ze goed op moeten passen en laat weten dat mogelijk grote delen van de stad de komende weken onbereikbaar zullen zijn. Ook Singapore, Thailand en Taiwan geven aangepast advies naar aanleiding van de protesten. 

  1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

    Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

    Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
  2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.