Berlijn komt eindelijk over de brug met zware artillerie
Onder groeiende druk van zowel de Bondsdag als internationale bondgenoten heeft de Duitse regering dinsdag eindelijk ingestemd met de levering van zware wapens aan Oekraïne. Maar het is de vraag is of kanselier Olaf Scholz zijn critici hiermee stil krijgt.
‘Waarvoor bent u bang, meneer Scholz?’ De cover van het Duitse weekblad Der Spiegel is deze week veelzeggend. De halfslachtige poging om Oekraïne militair te ondersteunen heeft bondskanselier Olaf Scholz (SPD), net als de behoedzame Ruslandpolitiek van zijn partij, steeds verder in het nauw gebracht.
Vanwaar al die terughoudendheid, vragen veel Duitsers zich af. In het interview met Der Spiegel lucht Scholz zijn hart: ‘Er mag geen kernoorlog komen.’ Het sturen van zware wapens naar Oekraïne werkt volgens hem als een rode lap op een stier. Maar experts in Duitsland wuiven de argumenten weg dat Rusland als tegenzet daadwerkelijk kernwapens zal inzetten.
Motie tot wapenleveringen
Binnen de Bondsdag sluiten de meeste partijen zich hierbij aan. Ze vormen daarmee een front tegen Scholz. Een persconferentie vorige week dinsdag moest de kritiek op de bondskanselier verstommen, maar bereikte het tegendeel. De Duitse christendemocraten voerden daarna de druk op Scholz op met een motie tot wapenleveringen. Volgens journaal Tagesschau zou daar vanuit coalitiepartners FDP en de Groenen een motie bijkomen.
Een aankondiging van deze moties was voldoende. De Duitse sociaaldemocraten gaan overstag: Duitsland gaat vijftig luchtafweertanks, van het type Gepard, ter beschikking stellen aan Oekraïne, deelde defensieminister Christine Lambrecht (SPD) dinsdag mee na een crisisoverleg op de Navo-vliegbasis van de Amerikanen in het Duitse gehucht Ramstein. Daar kwamen de ministers van defensie van de Navo-leden bijeen op instigatie van de Verenigde Staten.
Opknappen voor export
Verschillende Duitse wapenfabrikanten boden hun diensten al aan. Zo liet Rheinmetall weten twintig nieuwe tanks van het type Leopard 2 te kunnen leveren, aldus zakenkrant Handelsblatt. Volgens andere media krijgt concurrent Krauss-Maffei Wegmann de opdracht om de Gepards, afkomstig uit het voormalige Bundeswehr-arsenaal, op te knappen en te verkopen voor de export naar Oekraïne. Daar moeten ze in staat zijn om Russische vliegtuigen, raketten en drones uit de lucht te schieten.
Een update van het radarsysteem is noodzakelijk, want de Duitse krijgsmacht haalde de tanks al tien jaar geleden uit zijn arsenaal. In de jaren 70 verkocht Duitsland de indertijd gloednieuwe pantservoertuigen aan Nederland en België. Tegenwoordig maakt in Europa alleen Roemenië er nog gebruik van. Minister Lambrecht verklaarde dinsdag eveneens Oekraïense soldaten te willen trainen hoe om te gaan met de Duitse tanks.
Snellere besluitvorming
Onbekend is wanneer de tanks in het oorlogsgebied aankomen. Daardoor zal de druk op de positie van bondskanselier Scholz waarschijnlijk de komende tijd aanhouden. Veel Duitsers en internationale bondgenoten bekritiseren de stroperige gang van zaken in het Bundeskanzleramt. Oppositiepartij CDU hamerde naast meer en betere wapens vooral op snellere besluitvorming.
Eerder deze maand sloten de Duitsers al een samenwerking met Oost-Europese landen, waaronder Slowakije, voor de wapenexport naar Oekraïne. Ook Nederland is hulp beloofd bij het gereedmaken van pantserhouwitsers van Duitse makelij (Pantzerhaubsitze 2000) met als bestemming Oekraïne.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gebeurde er vannacht: Rusland waarschuwt voor derde wereldoorlog
-
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, aldus Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in ,,systematisch oneerlijke processen” werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMmet video
Voorzichtige omgang met Poetin brengt Merkel & co in diskrediet
De omslachtige Rusland-strategie die Duitsland jarenlang voerde, komt ex-bondskanselier Angela Merkel en haar voormalige ministers vanwege de oorlog in Oekraïne op felle kritiek te staan. Duitse politici nemen het echter op voor de ‘Putinverstehers’. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media. -
Nederlandse verdachte in grootschalig Duits onderzoek naar IS-financiering
In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld. De man is nog niet aangehouden, meldt de Duitse aanklager. Wel is zijn woning in Limburg doorzocht.