Volledig scherm
Een duiker van de Zuid-Koreaanse marine neemt deel aan het reddingswerk op de Donau. © REUTERS

Berging rondvaartboot Donau moeilijk door troebel water

Het reddingswerk op de Donau na het ongeluk met een rondvaartboot woensdagavond, wordt bemoeilijkt door snel stromend, stijgend en troebel water. 

Volledig scherm
Minister Peter Szijjarto en zijn Zuid-Koreaanse collega Kang Kyung-wha geven een persconferentie. © AFP

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft dat vanochtend verklaard na een gesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot, Kang Kyung-wha. De laatste is in Boedapest aangekomen omdat verreweg de meeste slachtoffers Zuid-Koreaanse toeristen zijn.

Zeven doden zijn geborgen, 19 Zuid-Koreanen worden nog steeds vermist evenals twee Hongaarse bemanningsleden. Volgens minister Szijjarto is de zichtbaarheid onderwater ‘praktisch nul’ waardoor de berging van het wrak moeilijk wordt. Pogingen om het schip met een kraan boven water te krijgen zijn mislukt. Gewacht wordt op beter weer. De rondvaartboot ligt nu meer dan zes meter onder water terwijl het peil van de Donau blijft stijgen als gevolg van hevige regenval. Door de sterke stroom werd een van de doden bijna 12 kilometer stroomafwaarts gevonden. Met helikopters en radars speuren de Hongaarse autoriteiten de rivieroevers af naar slachtoffers.

De gisteren aangehouden kapitein van de rivierkruiser, Viking Sygin, wordt nog steeds verhoord, melden Hongaarse media. De 64-jarige Oekraïner uit Odessa wordt verdacht van ‘roekeloos gedrag in het waterverkeer dat tot meerdere slachtoffers heeft geleid’. De kapitein ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Volgens zijn advocaat heeft de man geen regels overtreden. De raadsman noemt het voorbarig om de man al als verdachte te behandelen, aangezien de oorzaak van de aanvaring nog niet duidelijk is. 

De 135 meter lange Viking Sygin raakte de 26 meter lange, 70 jaar oude, rondvaartboot aan de achterkant toen beiden bij de Margitbrug aankwamen. De kapitein van de Rondvaartboot Zeemeermin (in het Hongaars) is onder de vermisten.

Ontzet

Op de Viking Sygin vielen geen gewonden. Opvarende Clay Findley, een Amerikaanse toerist, vertelde de BBC dat hij woensdagavond ontzet zag hoe de boten steeds dichter naar elkaar voeren. ,,Ik dacht eerst dat we ze zouden missen maar de boeg van de Viking raakte de achterkant van die kleine boot. En toen floepte de romp omhoog aan de andere kant van ons schip, een paar seconden later was het gezonken”.

Inmiddels hebben ook enigen van de zeven Zuid-Koreaanse overlevenden eerste reacties gegeven aan de Zuid-Koreaanse media. Een vrouw die Jung wordt genoemd zegt: ,,De stroming was zo sterk, de meeste mensen dreven weg.’’ Een ander Yoon van 32 zag dat tenminste tien landgenoten nog in de rondvaartboot waren toen die zonk.“De boot sloeg om en zonk meteen.”

Volgens een voormalige Donaukapitein, Andras Kurbely, was het een kwestie van tijd dat er een dergelijk ongeluk zou gebeuren op de druk bevaren rivier. “Er zijn te veel grote, te krachtige en moeilijk manoeuvreerbare schepen op de rivier. De kleintjes moeten daartussen een koers zien te vinden.”

Zuid-Korea verkeert ondertussen in diepe rouw. De tragedie roept herinneringen op aan het drama met de veerboot Sewol. Deze zonk vijf jaar geleden. 304 opvarenden verdronken, bijna allemaal schoolkinderen.