Volledig scherm
Albert II © EPA

Belgische oud-vorst Albert II voor rechter om 'dochter' Delphine Boël

De gepensioneerde Belgische koning Albert II wordt in februari verwacht in de Brusselse rechtbank. Dan staat een hoorzitting gepland met Delphine Boël, de vrouw die zeker weet zijn biologische dochter te zijn. Ook haar wettelijke vader Jacques Boël wordt opgeroepen, melden Belgische media dinsdag.

Volledig scherm
Delphine Boël © epa

Delphine Boël (48) probeert al jaren via de rechter gedaan te krijgen dat de 82-jarige koning haar erkent en een dna-test ondergaat. Overigens twijfelt niemand eraan dat Boël zijn dochter is.

De hoorzitting staat gepland voor 21 februari. Als Albert een legitiem excuus aanvoert om niet te komen, kan de rechter zijn afwezigheid toestaan.

Het Grondwettelijk Hof in België bepaalde in februari dat Boël verder mag gaan met strijd om erkenning. Haar recht om helderheid te krijgen over haar afstamming is volgens het hof belangrijker dan de rust in de koninklijke familie.

  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
  2. Bellingcat: ‘Russische inlichtingenofficier zette neerhalen MH17 in gang’

    Bellingcat: ‘Russische inlichtin­gen­of­fi­cier zette neerhalen MH17 in gang’

    Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Zij hebben aanwijzingen dat het team van de Russische inlichtingenofficier Sergej Doebinski het neerhalen ingang heeft gezet. Echter, wie exact opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen, zeggen de burgeronderzoekers.