Volledig scherm
De Belgische koning Albert tekent beroep aan bij het Hof van Cassatie tegen het bevel van het Brusselse hof van beroep om een dna-test te laten afnemen in de zaak van Delphine Boël. © EPA

Belgische oud-koning Albert geeft geen dna af en gaat in cassatie

De Belgische oud-koning Albert gaat in cassatie tegen het bevel van het Brusselse hof van beroep om een dna-test af te laten nemen om te bepalen of hij de biologische vader is van kunstenares Delphine Boël.

In oktober bepaalde het hof dat Albert binnen drie maanden een dna-staal moest inleveren. Boël beweert al jaren dat zij een dochter van Albert is. Boëls moeder Sybille de Selys Longchamps zou tussen 1966 en 1984 een relatie hebben gehad met de vorst.

Haar juridische vader, de zakenman Jacques Boël, heeft eerder dna-materiaal afgestaan. Daaruit bleek dat hij niet de biologische vader is. Boël wil dat haar identiteit en die van haar kinderen wettelijk worden erkend.

Cassatie

Volledig scherm
Delphine Boël en haar advocaten. © EPA

Door naar het Hof van Cassatie te stappen wordt de beslissing van het hof van beroep opgeschort totdat het vonnis is geveld. De advocaten van koning Albert II meldden vandaag dat ze cassatie aantekenen tegen de beslissing van het hof van beroep.

,,Omdat het geschil leidde tot twee tegengestelde beslissingen van de rechtbank en het hof van beroep, heeft koning Albert II een advies gevraagd aan mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie.’’ Zij is van mening dat een cassatieberoep gerechtvaardigd was, klinkt het.

De voormalige koning, die in 2013 aftrad maar wel zijn titel behoudt, zal zich niet aan een dna-test onderwerpen zolang het beroep nog loopt.