Volledig scherm
De veroorzaker van het ongeluk is schuldig, maar krijgt geen straf opgelegd. © REUTERS

Belgische machinist schuldig aan dodelijke treinramp, maar blijft onbestraft

De machinist van een stoptrein die op 15 februari 2010 op een intercity in het Belgische Buizingen botste, is schuldig aan het door rood licht rijden maar krijgt geen straf, zo heeft de rechter bepaald.

Spoorbedrijf NMBS moet een boete van 550.000 euro betalen en spoorbeheerder Infrabel 275.000 euro voor de treinramp waarbij negentien doden vielen en 310 gewonden. Volgens de rechter staat door onderzoek vast dat de machinist niet oplette en een rood sein negeerde, maar ook NMBS en Infrabel zijn verantwoordelijk voor het ongeluk. 

Zij hadden voldoende veiligheidsmaatregelen moeten nemen, en ook voor beter materiaal en betere werkomstandigheden moeten zorgen, oordeelde de rechter. De machinist bestuurde een locomotief die niet met het wettelijk vereiste veiligheidssysteem was uitgerust. ,,Met een andere locomotief had de ramp waarschijnlijk niet plaatsgevonden.”

Ook Infrabel was verantwoordelijk, onder meer omdat een veiligheidssysteem op het traject was weggehaald. Het OM had een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en een boete voor de machinist geëist en boetes van 700.000 euro voor NMBS en 650.000 euro voor Infrabel.

Volledig scherm
Bij de treinramp vielen 19 doden en meer dan 300 gewonden. © REUTERS
Volledig scherm
Medewerkers van de Belgische spoorwegen kijken naar de wrakstukken van een van de treinen. © REUTERS