Belgische horeca mag nog een uur langer openblijven, tot middernacht
Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.
België krijgt vanaf volgende week vrijdag een ‘coronabarometer’, hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is “geen automatische piloot”, tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.
De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.
Verzet tegen coronabarometer
Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.
De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken “en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd”.
Rood, oranje en geel
Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.
Tot dat moment blijft het mondmasker op veel plaatsen verplicht. Belgen moeten waar mogelijk ook vier dagen per week thuis blijven werken.
Omikron breekt records
Het coronavirus is immers bepaald nog niet verslagen, brengt viroloog Steven Van Gucht in herinnering. Omikron breekt juist records, en de besmettingen lopen nog altijd op. Maar “men probeert ook rekening te houden met de motivatie van de mensen”, legt Van Gucht uit.
Wie voor 1 oktober zijn tweede coronaprik heeft gekregen, dient voor 1 maart een booster te halen, zegt De Croo. Zonder zo’n oppepprik verloopt een coronatoegangsbewijs, nodig voor bijvoorbeeld horeca en evenementen, straks na vijf maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechter VS handhaaft pandemiemaatregel die versneld uitzetten van migranten mogelijk maakt
Een tijdens de pandemie gehanteerde maatregel waarmee de immigratie vanuit Mexico naar de VS de afgelopen twee jaar beperkt werd, blijft voorlopig kracht. Dat heeft een federale rechter in Louisiana beslist. De Amerikaanse regering had eerder aangekondigd de restricties te willen opheffen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Nederlandse journalist vier dagen vast in Benin om beschuldiging van spionage
Journalisten Olivier van Beemen en Flore Nobime zijn in Benin opgepakt en vier dagen vastgehouden, op verdenking van spionage. Van Beemen werd het land uitgezet, meldt Follow The Money. De twee deden onderzoek naar de natuurbeschermingsorganisatie African Parks. -
PREMIUM
In het station zwaait Alexej zijn familie uit: een hand op de ruit en vechten tegen de tranen
Afscheid nemen doet pijn, zeker als je, zoals Alexej, niet weet of je je kind nog zult terugzien. Op één van de perrons in station Kiev Centraal staat zijn dochter Sonja op het punt met haar hamster Simba en negen andere familieleden naar het buitenland te vertrekken. Net als vele, vele anderen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Meeliften naar Kiev: ‘Als we onderweg in handen van de Russen vallen, gaan we eraan’
Zou het deze keer dan toch lukken? Ik vraag het me serieus af, wanneer ik woensdag Konstantin – zeg maar Kosta - aan de lijn krijg, een in Lviv gestrande makelaar uit Kiev. Een week geleden verdiende hij nog grof geld met met het bouwen en verkopen van flats, maar de oorlog maakte daar abrupt een einde aan. Nu staat hij op het punt om met zijn Renault Master – bouwjaar 2016 - vanuit het westelijke Lviv met hulpgoederen naar het belegerde Kiev te vertrekken. En ik mag meerijden. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Dochter Poetin heeft relatie met balletdanser Igor Zelenski en vloog ‘meer dan 50 keer naar München‘
Katerina Tikhonova, de jongste dochter van de Russische president Vladimir Poetin, vloog tussen 2017 en 2019 meer dan 50 keer naar de Duitse stad München. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Russische onafhankelijke nieuwswebsite IStories en het Duitse weekblad Der Spiegel. Volgens deze nieuwsmedia heeft Tikhonova een relatie met Igor Zelenski, de voormalige directeur van het Beierse staatsballet.