Volledig scherm
Een bij de moeder weggehaalde luipaardwelp, werd door de Olmense Zoo in een ronde kooi (langs alle kanten te benaderen door het publiek) geplaatst, zonder beschutting - met dit resultaat als het regent. © RV

Belgische dierentuin moet per direct sluiten: 'Een pure schande'

De Belgische dierentuin 'Olmense Zoo' moest vandaag de deuren sluiten. De vergunning werd per direct ingetrokken omdat de Antwerpse dierentuin al jaren de regels rond dierenwelzijn overtreedt. De politie ziet erop toe dat het dierenpark gesloten blijft. ,,Wie niet horen wil, moet voelen.''

Volledig scherm
De deuren van het savanneverblijf blijven overdag dicht, zodat de dieren beter bekeken kunnen worden. Als het regent hebben ze bijna geen ruimte om onder te schuilen. © RV

De derde grootste dierentuin van Vlaanderen gaat dicht omdat het Antwerpse park al tien jaar de regels overtreedt. Zo kunnen de wilde beesten er niet schuilen voor de regen en worden uitwerpselen onvoldoende opgeruimd. In de voederbakken werden rottende eendagskuikens aangetroffen en een luipaardwelp werd weggehaald bij zijn moeder om in een ronde kooi te zitten waar hij langs alle kanten kon worden bekeken.

Een terugkerend probleem is dat de dierentuin te veel dieren houdt en kweekt, wat tot plaatsgebrek leidt. Ondanks de vele boetes en de voortdurende vraag om aanpassingen kwam er geen structurele verandering. Daarom trekt de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de vergunning in. ,,Wie blijft volharden in de boosheid moet de gevolgen dragen”, klinkt het. ,,Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en in educatie. Maar het welzijn van de beesten moet gegarandeerd zijn.”

Betreurenswaardige beslissing

De familie Verheyen, die de dierentuin beheert, heeft 60 dagen om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Het zou goed kunnen dat nu al voor bijna duizend dieren een nieuw onderkomen moet worden gezocht. ,,Een pure schande”, zegt Charel Verheyen - directeur van het dierenpark. ,,90% van het rapport is achterhaald.”

De burgemeester van Balen, Johan Leysen, noemt de beslissing van minister Weyts 'betreurenswaardig'. ,,Rond het dierenwelzijn hebben we enkel in 2015 een kopie van een brief aan de dierenarts ontvangen,'' stelt hij. ,,Over het vervolgtraject heb ik niets meer vernomen. Ik ben geen specialist, maar ben deze week nog door het park gelopen en heb daar geen problemen gezien die van die orde zijn dat een onmiddellijke sluiting nodig zou zijn.'' Volgens Leysen investeerden de uitbaters van de Olmense Zoo de voorbije jaren nog fors in de verschillende dierenverblijven.

Terechte maatregel

Volledig scherm
Rottende eendagskuikens blijven gewoon liggen in de voederbak. © RV

Dierenrechtenorganisatie GAIA noemt het intrekken van de vergunning een terechte maatregel. ,,De Olmense Zoo behoort tot die categorie van dierentuinen, die in het beste geval als veredeld amateurisme, in het slechtste als zootjes ongeregeld, bestempeld kunnen worden”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De organisatie vreest dat de Olmense Zoo slechts het topje van de ijsberg is, en vraagt daarom een doorlichting van alle kleinere dierenparken in Vlaanderen. 

Verantwoordelijk
Ondanks de intrekking van de vergunning is de Olmense Zoo nog altijd verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren, benadrukt Jeroen Tiebout, de woordvoerder van Weyts. ,,De Inspectiedienst Dierenwelzijn zal dat opvolgen, en als er een probleem wordt gesignaleerd, zullen de dieren worden weggehaald”, legt hij uit. Het zal de aangestelde coördinator zijn die in dat geval een nieuw thuis voor de betrokken dieren zal zoeken. De kosten van het weghalen van de dieren zullen wel verhaald worden op de Olmense Zoo, verduidelijkt Tiebout nog.