België komt muntgeld tekort, en dat komt deels door de oorlog in Oekraïne
In België is een tekort ontstaan aan munten van 5, 10 en 20 cent. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Het bedrijfsleven vraagt consumenten hun muntgeld te storten of te gebruiken om gepast mee te betalen.
‘Stort jouw opgepotte muntjes van 5, 10 en 20 cent op jouw bankrekening, gebruik ze om er gepast mee te betalen,’ vragen financiële instellingen en retailers. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn er onvoldoende grondstoffen voor het bijslaan van extra muntgeld.
Maar: de oorlog is niet de enige oorzaak. Er zouden namelijk wel voldoende munten in omloop zijn, alleen worden ze niet gebruikt. Het ligt dus ook aan de consument, zeggen de belangenorganisatie voor de financiële sector Febelfin, vertegenwoordiger voor handel en diensten Comeos en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Sinds de coronacrisis betalen steeds minder mensen gepast en daardoor komen de munten niet meer bij de handelaars en banken terecht. De drie organisaties roepen nu op om daar iets aan te doen.
Naast het gepast betalen met cash en het storten van muntgeld raden zij Belgen aan hun aankopen ‘zoveel als mogelijk’ digitaal te betalen, ook voor kleine bedragen: ,,Contactloos betalen is een snel, veilig en gebruiksvriendelijk alternatief voor cashbetalingen.” En tenslotte: ,,Breng je 5, 10 en 20 eurocent muntstukken in circulatie door ze te schenken aan een goed doel.” Wie grote volumes van de muntjes bezit, kan die op zijn rekening laten storten. Of daaraan kosten verbonden zitten kan per bank verschillen.
Overschot: Nederland verkoopt munten aan Kroatië
Waar de Belgen munten tekort komen, heeft Nederland al geruime tijd een overschot. Het gaat dan wel om kleinere valuta: al enige jaren zijn er in Nederland meer munten van 1 en 2 eurocent dan we zelf nodig hebben. Omdat in Nederland bedragen tot 5 cent worden afgerond, gebruiken we de kleinste twee munten nauwelijks. Veel Nederlanders krijgen die munten alleen op vakantie in handen. Buitenlandse toeristen geven die munten bijvoorbeeld ook in Nederland uit.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft sinds 1 juli bijna 70 miljoen overbodige euromunten aan Kroatië verkocht. Dat land treedt komend jaar toe tot de eurozone en heeft daarom op 1 januari veel munten nodig. Het gaat vooral om munten van 2 en 1 euro en 2 en 1 cent. Het verkopen van munten uit de staatsvoorraad, die uit alle eurolanden komen en dus niet alleen maar Nederlandse euromunten betreffen, gebeurt volgens DNB vaker.
Door de levering hoeven de munten niet vernietigd te worden en hoeft Kroatië op korte termijn veel minder eigen munten te slaan.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie Memphis heft straatbrigade Scorpion op na fatale arrestatie
Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De eenheid ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van vijf agenten bij een arrestatie op 7 januari, dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols. -
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
‘Boze’ Donald Trump start verkiezingscampagne 2024 voor een paar honderd mensen
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo’n tweehonderd mensen. -
Uitgeweken Braziliaanse ex-president Bolsonaro wil langer in de Verenigde Staten blijven
De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die een maand geleden naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, wil naar verluidt langer in de Verenigde Staten blijven. Volgens een advocatenkantoor heeft hij een visum voor zes maanden aangevraagd. Zijn huidige visum verloopt binnenkort, aldus het juristenbureau AG Immigration.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Tien jaar cel voor Iraans stel na verspreiden video van dans op straat
Een Iraanse rechtbank heeft een jong stel veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf voor het dansen bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Teheran en het verspreiden van een video daarvan. De vrouw droeg tijdens het dansen geen hoofddoek. De video ging viraal als een symbool van verzet tegen het Iraanse regime.