De Manawanui in de tijd dat het schip nog dienst deed als marinevaartuig.
Volledig scherm
De Manawanui in de tijd dat het schip nog dienst deed als marinevaartuig. © Getty Images

Australisch stel koopt marineschip voor missie naar lekkende scheepswrakken

Een Australisch stel dat naar een boot zocht, heeft een voormalig Nieuw-Zeelands oorlogsschip op de kop getikt. Het 44 meter lange gevaarte, de Manawanui geheten, ligt inmiddels voor anker in de woonplaats van de nieuwe eigenaren, Paul en Wilma Adams, en hun Major Projects Foundation.

Het stel wil het schip niet gaan gebruiken als plezierjacht, maar heeft een ecologische missie, meldt omroep ABC. De Australiërs willen voorkomen dat brandstof weglekt uit schepen die zijn gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Paul vertelde tijdens een duiktrip in Micronesië te hebben gezien hoe 'zwarte olie' uit een Japans scheepswrak op de zeebodem terechtkwam.

Het duo bedacht een plan om de wrakken te beschermen tegen corrosie, maar had wel een geschikt vaartuig nodig. Paul kwam na een zoektocht via internet uit bij het oorlogsschip. ,,Hé schat, ik heb een schip gevonden'', riep Paul tegen zijn eega toen hij het marineschip in het oog kreeg. Zijn partner noemt het 'overweldigend' om eigenaar te zijn van een dergelijk vaartuig.

Lees verder onder de foto

De nieuwe bemanning van de Manawanui, met in de witte trui Paul Adams zelf.
Volledig scherm
De nieuwe bemanning van de Manawanui, met in de witte trui Paul Adams zelf. © Facebook/Major Projects Foundation

'Overal alarmlichten'

Royal NZ Navy on Twitter

STORY || The ownership of Manawanui was passed over from our Navy to the Major Projects Foundation who will use her for research & prevention of potential oil spill damage that will be catastrophic to Pacific island states' economies. MORE: https://t.co/Pcad1xgSlD #Force4Good

De Manawanui, die het echtpaar Adams 'enkele honderdduizenden dollars' heeft gekost, is echt gebouwd voor duikmissies op zee. Het schip heeft een decompressieruimte, een duikersklok voor afdalingen in de diepte en een 15-tons kraan om het gevaarte op te takelen. Ook moeten zware metalen blokken, die als kathode dienen en de wrakken tegen roest beschermen, te water worden gelaten.

Het kopen van het oorlogsschip was voor het bevlogen stel pas het begin. ,,Wij zien overal alarmlichten afgaan'', zegt Paul, ,,maar er is niemand die erop reageert, terwijl de situatie urgent is.'' Hij omschrijft de toestand van de ongeveer 3000 scheepswrakken als 'een tijdbom die op ontploffen staat'. Daaronder zijn ongeveer 300 olietankers die op het punt van lekken staan. 

Bij hun ecologische reddingswerk houden Paul en Wilma nauw contact met de autoriteiten van Micronesië. ,,Het is dan wel een privémissie, maar we doen alles in overeenstemming met de wetten en regels van de overheden'', zegt Adams. Ook wordt rekening gehouden met de sociaal-culturele en biologische waarde die sommige wrakken hebben.