Pietro Orlandi, de broer van de in 1983 verdwenen Emanuela met een foto van zijn zus op de achtergrond in 2018.
Volledig scherm
Pietro Orlandi, de broer van de in 1983 verdwenen Emanuela met een foto van zijn zus op de achtergrond in 2018. © AP

Anonieme brief beweert dat vermiste tiener begraven ligt in tombe Vaticaan

Al bijna 36 jaar lang is de verdwijning van het Italiaanse tienermeisje Emanuela Orlandi omgeven door mysterie. In juni 1983 verdween ze op vijftienjarige leeftijd spoorloos en haar lot werd nooit opgehelderd. Nu heeft haar familie een anonieme brief ontvangen die hen aanmaant om een tombe op een kerkhof van het Vaticaan te onderzoeken.

Emanuela Orlandi, een inwoner van Vaticaanstad en de dochter van een functionaris van de bank van het Vaticaan, verdween in 1983 toen ze op weg was naar een muziekles. Haar lichaam werd nooit gevonden. Recent ontving haar familie echter een anonieme brief waarin beweerd wordt dat het vijftienjarige meisje begraven ligt in een tombe op het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, een kerkhof in Vaticaanstad waar Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Vlamingen begraven liggen. Bovenop de tombe staat het standbeeld van een marmeren engel die naar de grond wijst. ,,Zoek daar waar de engel wijst”, schrijft de anonieme tipgever in de brief.

,,Sommige mensen wisten dat de kans bestond dat het lichaam van Emanuela Orlandi verborgen werd op het Duitse kerkhof”, schreef Laura Sgrò, de advocate van de familie in een brief aan het Vaticaan. Volgens Sgrò laat iemand al enkele jaren regelmatig bloemen achter bij de tombe.

Tombe minstens één keer geopend

De familie van Orlandi vraagt het Vaticaan om alle gegevens aangaande de begraafplaats te onderzoeken en om de tombe te openen om te kijken of Emanuela’s stoffelijk overschot zich erin bevindt. Het Vaticaan bevestigt dat het verzoek van de familie in overweging wordt genomen.

Uit onderzoek blijkt dat de tombe in het verleden minstens één keer geopend werd, bericht de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Vorig jaar werd al gehoopt dat botresten die werden aangetroffen bij renovatiewerken in de ambassade van het Vaticaan in Rome van Orlandi zouden zijn. Ze bleken echter afkomstig te zijn van een man.

Complottheorieën

De verdwijning van het tienermeisje is al decennialang voer voor tal van samenzweringstheorieën. Zo zou ze ontvoerd zijn door een georganiseerde misdaadbende die de bank van het Vaticaan mogelijk wilde dwingen om een lening terug te vorderen. Volgens een andere theorie zou ze gegijzeld zijn om de vrijlating af te dwingen van Mehmet Ali Agca, een Turkse schutter die in 1981 probeerde Paus Johannes Paulus II te vermoorden.

In 2005 beweerde een anonieme beller in een Italiaans tv-programma dat het geheim van haar ontvoering mee in het graf werd genomen door Enrico ‘Renatino’ De Pedis, een maffiabaas die in de jaren 1980 de gevreesde Magliana-bende leidde. Zijn graf werd uiteindelijk opgegraven in 2012, maar er werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

Emanuela Orlandi.
Volledig scherm
Emanuela Orlandi. © ap
  1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
    PREMIUM

    Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

    Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.