Amnesty: FIFA moet arbeidsmigranten financieel compenseren
Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende mondiale eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren zich herhalen.
Het bedrag van 440 miljoen dollar is gelijk aan het totale prijzengeld voor de 32 deelnemende landen aan het WK in Qatar. Amnesty verwacht dat er meer geld nodig is om alle slachtoffers volledig te compenseren. Na overleg met vakbonden, maatschappelijke organisaties en de internationale arbeidsorganisatie ILO moet duidelijk worden hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is. Arbeidsmigranten moeten volgens de mensenrechtenorganisatie gecompenseerd worden voor loon dat niet is uitbetaald en hoge wervingskosten. Veel arbeiders die gewond zijn geraakt tijdens werkzaamheden voor het WK zouden financieel onvoldoende zijn geholpen. Ook familieleden van veel overleden migranten wachten nog op compensatie.
,,Gezien de geschiedenis van mensenrechtenschendingen in het land, kende de FIFA de risico’s voor arbeiders toen de voetbalfederatie het toernooi aan Qatar toekende. En anders had ze dat moeten weten”, zegt secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty. ,,Desondanks werd er in de evaluatie van het bod van de Qatari geen enkele melding gemaakt van arbeiders of mensenrechten en werden er geen voorwaarden gesteld aan de bescherming van arbeiders. De FIFA heeft sindsdien veel te weinig gedaan om die risico’s te voorkomen of te beperken.”
De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden
Amnesty roept voetbalbonden, waaronder de KNVB, op om zich achter de oproep voor het compensatieprogramma te scharen. Volgens de mensrechtenorganisatie verdient de FIFA ruim 5,6 miljard euro met het WK in Qatar. Amnesty weet dat Qatar de laatste jaren wetten heeft ingevoerd die arbeidsmigranten beter moeten beschermen, maar benadrukt ook dat die onvoldoende worden nageleefd. ,,Jarenlang is het lijden van degenen die dit WK mogelijk hebben gemaakt onder het tapijt geveegd. Het wordt tijd dat de FIFA en Qatar gaan samenwerken aan een uitgebreid herstelprogramma dat de arbeiders centraal stelt. Het programma moet ervoor zorgen dat geen schade onopgemerkt blijft”, stelt Callamard.
De KNVB steunt de oproep van Amnesty International. ,,Nederland maakt deel uit van de UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar”, zegt een woordvoerder van de KNVB. ,,Het aangekondigde initiatief is met Amnesty besproken en de UEFA-werkgroep staat hier positief tegenover. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bovendien recent op het UEFA-congres aangegeven dat gekeken moet worden naar steun voor de slachtoffers, dus we wachten de lopende contacten tussen Amnesty en FIFA met veel interesse af.”
Al langer wordt gesproken over het opzetten van een fonds voor de families van arbeidsmigranten die in Qatar zijn omgekomen. De Nederlandse spelersvakbond VVCS was vorig jaar de eerste organisatie die daarvoor pleitte. Volgens Amnesty International is 440 miljoen dollar het minimumbedrag om onder meer achterstallig loon uit te betalen. Waarschijnlijk is meer geld nodig om ook de families van de overledenen in financieel opzicht enigszins te kunnen compenseren.
,,De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden”, meldt de spelersvakbond. ,,Zo staat dit ook opgetekend in de petitie-Qatar, die voorzitter Evgeniy Levchenko namens meer dan driehonderd profs heeft aangeboden aan Gijs de Jong van de KNVB.”
De voetbalbond spant zich naar eigen zeggen ‘maximaal’ in om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. ,,De KNVB heeft volop oog voor mensenrechten. We zijn blij met de inzet van de mensenrechtenorganisaties, want mede dankzij hun werk is goed zichtbaar wat de voortgang in Qatar is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Medisch afval hoopt zich op in China: experts waarschuwen voor milieuramp
Miljoenen gebruikte coronatests, beschermende kleding en allerlei medisch verpakkingsmateriaal vormen in Chinese steden als Shanghai en Beijing enorme bergen afval. Experts waarschuwen voor een milieuramp. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Na VVCS wil ook Duitse voetbalbond hulp voor families overleden gastarbeiders
De Duitse voetbalbond DFB roept de mondiale federatie FIFA op een fonds op te zetten dat financiële steun gaat bieden aan de families van overleden arbeidsmigranten in Qatar.
-
Sponsoren Oranje niet mee naar WK in Qatar: ‘Als het mensen aan het denken zet is dat winst’
Verschillende sponsoren van het Nederlands voetbalelftal, waaronder hoofdsponsor ING, reizen niet mee met Oranje naar het WK voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. Dat vertelt een woordvoerder van ING. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het ‘positief’ dat bedrijven niet meegaan naar Qatar. -
video
Vrachtwagen met 46 dode migranten aangetroffen in Texas
In een vrachtwagen in San Antonio, in de Amerikaanse staat Texas, zijn 46 dode migranten aangetroffen. Dat heeft de gouverneur van Texas inmiddels bevestigd. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan. -
PREMIUMMet Video
Gerard zet zich in voor gastarbeiders: ‘Qatarezen geven geen zak om mensenlevens’
De WK-stadions in Qatar waar Oranje deze winter zijn wedstrijden speelt, zijn gebouwd door Nepalese gastarbeiders. Gerard Arink zocht hen op, hoorde hun ellende aan en gaf hen een gezicht. Zijn volgende missie: deze mensen een toekomst geven, met hulp van een oranje shirt.