Amerikaanse Congresleden bang te worden vermoord door extreme collega's
Meerdere Democratische afgevaardigden in de Verenigde Staten vrezen voor hun leven na de aanval van vorige week op het Capitool. Niet alleen zijn ze bang voor nieuw gevaar van buiten, maar vooral ook voor extreme Republikeinse collega's die bedreigend gedrag zouden vertonen.
Delen per e-mail
Angst regeert nog steeds in politiek Washington. Na de ontzetting over de bestorming van het Capitool door extreme aanhangers van president Donald Trump is een aantal Democratische leden van het Amerikaanse Congres nu als de dood dat sommigen van hun Republikeinse collega’s hen mogelijk naar het leven staan.
De Democratische afgevaardigde Don Beyer uit de staat Virginia gooide de knuppel in het hoenderhok. ,,Sommigen van ons zijn bezorgd dat ze door hun eigen collega’s kunnen worden doodgeschoten. Hier heerst de meest giftige sfeer die ik ooit heb meegemaakt”, zo zei hij tegen nieuwszender NBC. Er is een algemeen gevoel van onveiligheid doordat sommige Republikeinse collega's wapens dragen, aldus Beyer. ,,En waarschijnlijk zijn dat degenen die complottheorieën onderschrijven en QAnon geloven over pedofiele satanische ringen. Zijn we veilig voor hen?”
Volgens de complotdenkers van QAnon is elke politicus die tegen Donald Trump is bij voorbaat verdacht en zeer waarschijnlijk betrokken bij een groot satanisch complot om deze president tegen te houden om pedofilie en de ‘deep state’ te bestrijden.
Sommige Democraten in het congres suggereren - de aantijgingen zijn niet bewezen - dat extreemrechtse collega’s en sympathisanten van de Capitoolbestormers mogelijk hebben geholpen bij het plannen of begeleiden van de aanval. Een petitie voor een formeel onderzoek hiernaar is inmiddels door dertig afgevaardigden ondertekend. Dat er veiligheidspoortjes met metaaldetectors zijn geplaatst in het Capitool neemt het gevoel van angst niet weg, aldus Beyer.
Boete
Een van de mensen die collega’s angst inboezemt, zou de Republikeinse afgevaardigde Lauren Boebert uit Colorado zijn, een voormalig QAnon-sympathisant en fel gekant tegen het installeren van metaaldetectoren in het Capitool. Boebert heeft al meerdere keren nadrukkelijk afstand genomen van QAnon, maar weigert door de detectiepoortjes te gaan, omdat ze volgens de Amerikaanse grondwet het recht heeft een wapen te dragen. Er zijn meer Republikeinen die de veiligheidspoortjes om die reden verwerpen. Dat komt ze inmiddels op boetes te staan. Wie de eerste keer weigert de metaaldetector te passeren betaalt 5000 dollar, de tweede keer 10.000, zo heeft Kamervoorzitter Nancy Pelosi besloten.
Tim Ryan, een Democraat uit de staat Ohio, wierp zich vannacht in een interview op CNN ook op als woordvoerder van collega’s die te bang zijn hierover voor de camera te verschijnen. ,,Ik kan bevestigen dat mijn collega’s bang zijn voor andere Congresleden. Ze worden nu al door sommigen uitgescholden, lastig gevallen en gevolgd met telefooncamera’s. En nu willen die mensen niet door de poortjes met metaaldetectoren. Na alles wat er is gebeurd, is dat toch het minste wat je kunt doen. We beleven hyperspannende tijden. Als je zo bang bent, zie je overal gevaar. Het hele land lijdt daaronder, inclusief Congresleden. Ik ben zelf niet bang maar ik ken genoeg collega’s die dat wel zijn.”
Ook Republikeinse afgevaardigden die niet tegen de afzettingsprocedure van Donald Trump stemden, zouden de laatste dagen via sociale media en zelfs thuis worden bedreigd door extremisten die vinden dat Donald Trump en niet Joe Biden president moet zijn.
Onderzoek naar bestorming
De Amerikaanse ministeries van Defensie en Justitie stellen een onderzoek in naar hoe overheidsinstanties hebben gereageerd op de bestorming van het parlement. Ook kijken de inspecties van de ministeries in hoeverre onder meer de FBI was voorbereid op de rellen door Trump-aanhangers.
Inspecteur-generaal Michael Horowitz onderzoekt welke informatie het departement van Justitie had en of die is gedeeld met de Capitool-politie en geheime diensten. Zijn collega bij het defensieministerie doet min of meer hetzelfde voor het leger. Ook het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakt een evaluatie.
Er is al veel kritiek geweest op de late reactie van de diensten en het vermeende gebrek aan voorbereiding. De FBI bleek na een eerdere ontkenning wel degelijk signalen te hebben gehad dat Amerikanen van plan waren naar Washington te komen en bereid waren daar geweld te plegen.
De bestorming ontaardde uiteindelijk in geweld, waarbij vijf doden vielen. Het duurde uren voordat de opstand de kop in was gedrukt. Tegen president Trump loopt een afzettingsprocedure omdat hij aanhangers heeft opgehitst tot een aanval op het parlement.
President Donald Trump vertrekt ‘s ochtends op de dag van de inhuldiging van zijn opvolger Joe Biden uit de hoofdstad Washington. Hij zal dus niet aanwezig zijn bij de inauguratie, hoewel de aanwezigheid van oud-presidenten bij de plechtigheid een traditie is. Volgens ingewijden is Trump van plan om de ochtend van 20 januari het Witte Huis te verlaten. Helemaal met stille trom is dat echter niet: hij zou een afscheidsevenement hebben gepland op een luchtmachtbasis even buiten Washington.
Bekijk hieronder onze video’s over de bestorming van het Capitool:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
PREMIUMraketaanval
Nieuwe missie Nederlands leger in Irak ligt meteen onder vuur
De nieuwe Nederlandse missie naar Irak was amper aangekomen op het vliegveld dat ze moeten beveiligen of ze moesten de schuilkelders al in rennen voor een raketaanval. ,,Het lijkt hier vreedzaam, maar er zijn nog allerlei conflicten.” -
‘Voorbereiding WK 2022 in Qatar: al minstens 6500 arbeidsmigranten omgekomen’
Als er volgend jaar wordt afgetrapt voor het WK voetbal in Qatar, lijkt een minuut stilte op zijn plaats. Blijkens onderzoek van de Britse krant The Guardian stierven de afgelopen tien jaar meer dan 6500 arbeidsmigranten bij de bouw van de stadions en andere WK-faciliteiten. -
Aanklagers: Aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns. -
Vijfde dag op rij rellen in Barcelona vanwege opsluiting omstreden rapper Pablo Hasél
In Barcelona zijn voor de vijfde dag op rij rellen ontstaan toen demonstranten actievoerden tegen de opsluiting van rapper Pablo Hasél. Meerdere mensen zijn aangehouden door de politie, die op meerdere plaatsen in het centrum van de stad ingreep, meldden Spaanse media
-
Reeks gewelddadige aanvallen op Aziatische Amerikanen: ‘Vrees dat dit hier ook toeneemt’
Chinezen en Aziatische mensen die voor Chinezen worden aangezien, lijken in Amerika steeds meer te maken te hebben met racisme. Dat uit zich niet alleen in discriminerende beledigingen; sinds eind januari zijn meerdere mensen met een Aziatisch ogend uiterlijk zonder enige reden aangevallen op straat. -
Zweedse geologen vinden meteoriet van 14 kilo: ‘Uniek object’
Zweedse geologen hebben een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Het gaat vermoedelijk om het grootste overgebleven deel van een ruimterots die in november van vorig jaar insloeg. Toen maakten veel mensen in Zweden melding van een vuurbal in de lucht. -
video
Tweehonderd doodskisten vallen in zee na instorten klif Italië
Meer dan tweehonderd doodskisten zijn maandag door het instorten van een klif bij de Italiaanse stad Genua in zee beland. In de kisten zaten stoffelijke overschotten.