Volledig scherm
Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, waar ze niet zitten te wachten op het noodweer © AFP

Amerikaans orkaancentrum schaalt Florence af, maar gevaar blijft groot

Het National Hurricane Center heeft de zware orkaan Florence woensdag afgeschaald tot categorie 3. Het gevaar dat met name dreigt voor de kustgebieden in South en North Carolina blijft echter onveranderd groot. 

Volledig scherm
Inwoners van Wilmington in North Carolina maken zich op voor de komst van Florence © AP
Volledig scherm
Naarmate Florence de kust nadert, worden de golven steeds hoger © AP

Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, tussen Charleston en Wilmington. Er worden windsnelheden gemeten van 205 kilometer per uur.

Hoewel de orkaan ook donderdagavond vermoedelijk weer iets aan kracht afneemt, blijft het meteorologisch instituut in Miami bij zijn waarschuwing voor extreem noodweer. Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht.

De voorspelling is dat de orkaan Helene de komende dagen ook in kracht afneemt, morgen al tot tropische storm, en verder in noordoostelijke richting afbuigt. Ierland moet volgende week rekening houden met harde wind en veel regen.

Ophelia volgde vorig jaar hetzelfde scenario. Isaac, die westwaarts trekt richting het Caribisch gebied, verliest ook aan intensiteit maar lijkt de Kleine Antillen nog wel te bereiken als tropische storm.

Volledig scherm
Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht © Getty Images
  1. Kim Jong-un noemt top met Russische president Poetin ‘zeer substantieel’

    Kim Jong-un noemt top met Russische president Poetin ‘zeer substanti­eel’

    In het Russische Vladivostok is de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen. De ontmoeting gebeurde onder vier ogen en duurde ruim een uur. ,,We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aangaan”, aldus Kim. Hij bedankte Poetin ook voor ‘een heel goed moment’. Het was de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.