Volledig scherm
Drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzman, geëscorteerd door Mexicaanse soldaten in 2016. © Reuters

Amerika eist 12,7 miljard dollar van ‘El Chapo’

De Verenigde Staten eisen 12,7 miljard dollar (11,3 miljard euro) van drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Dat is volgens de Amerikaanse autoriteiten het bedrag dat El Chapo heeft verdiend met zijn handel in cocaïne, heroïne en marihuana.

De nu 62-jarige El Chapo (de Korte) was de leider van het beruchte Sinaloa-kartel in Mexico. Hij verhandelde verschillende soorten drugs, het meeste werd verkocht in de VS. In februari werd hij in New York schuldig bevonden aan tien aanklachten, waaronder drugshandel. Hem hangt een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Een advocaat van Guzmán noemt het een symbolische eis van de VS. ,,De overheid heeft nog nooit een cent van deze zogenaamde miljarden kunnen traceren.’’ Het is ook niet duidelijk hoe de Amerikaanse aanklager denkt aan het geld te kunnen komen. De aanklager wilde niet reageren.

Bepaling straf op 17 juli

El Chapo zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. In Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen: in 2001 ontsnapte hij in een wasmand en in 2015 vertrok hij via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is voor 17 juli gepland. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. 

Tijdens het proces tegen de drugsbaron kwam nieuwe informatie aan het licht. Een voormalige minnares vertelde hoe zij in 2014 met Guzman vluchtte via een geheime doorgang. Bekijk hier de video:

  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.