Volledig scherm
© AFP

‘Als Trump Groenland wil kopen, is dat definitief bewijs dat hij gek is geworden’

Zowel Denemarken als Groenland reageren verbaasd op het idee van Donald Trump om Groenland te kopen. De Amerikaanse president zou volgens ingewijden in het Witte Huis gezegd hebben dat hij interesse heeft om Groenland van Denemarken over te nemen, meldde The Wall Street Journal vandaag. Ane Lone Bagger, de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken, reageerde: ,,We willen best zaken doen met de Verenigde Staten, maar wij zijn niet te koop.’’

Ook de Deense oppositieleider Lars Lokke Rasmussen was verbijsterd. ‘Dat moet een 1 aprilgrap zijn, helemaal in het verkeerde seizoen’, twitterde hij. ,,Als hij hier serieus over nadenkt, dan is dit het definitieve bewijs dat hij gek is geworden”, zei woordvoerder Soren Espersen van de populistische Deense Volkspartij tegen de zender DR.

Groenland is een autonoom gebied dat valt onder het koninkrijk Denemarken. De defensie en buitenlandse zaken van het eiland worden wel door Kopenhagen geregeld. De Verenigde Staten hebben er sinds de Tweede Wereldoorlog verschillende militaire bases en weerstations.

De Groenlanders zelf gaven aan dat hun land niet te koop is. Bekijk hier de beelden:

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.