Al 8000 evacuaties om uitbreidende vuurzee vakantie-eiland Gran Canaria

videoDe bosbranden die het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria teisteren lijken niet onder controle te brengen. De vuurzee breidt zich steeds verder uit mede door de hoge temperaturen. Het aantal mensen dat gedwongen een veilig heenkomen heeft moeten zoeken, is opgelopen tot zeker 8000, meldt de krant El País.

Vooralsnog zijn er geen meldingen van doden of gewonden. Gevreesd wordt dat het nog dagen gaat duren voordat de brand onder controle wordt gebracht. In totaal is al meer dan 3400 hectare aan natuurgebied verloren gegaan. Meer dan zevenhonderd brandweerlieden vechten met inzet van veertien blustoestellen tegen het vuur. Maar het werk wordt bemoeilijkt door het droge, warme weer en de harde wind. Bovendien verwachten meteorologen dat de temperaturen de komende dagen verder oplopen.

Vorige week woedden er ook al bosbranden in de bergen van Gran Canaria, onderdeel van de Canarische Eilanden. Toen werden ongeveer duizend mensen geëvacueerd. De getroffen gebieden zijn erg populair onder toeristen.

Meer dan 1500 hectare grond is inmiddels verwoest
Volledig scherm
Meer dan 1500 hectare grond is inmiddels verwoest © EPA
Volledig scherm
© EPA
Met blusvliegtuigen en -helikopters wordt geprobeerd het vuur te doven
Volledig scherm
Met blusvliegtuigen en -helikopters wordt geprobeerd het vuur te doven © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.