De beruchte foto
Volledig scherm
De beruchte foto © Twitter

Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.

De agenten arresteerden begin deze maand de 43-jarige Donald Neely omdat hij zonder toestemming in een gebouw rondliep. Daarop bonden ze hem vast aan een touw om hem vervolgens te paard naar het politiebureau te voeren. De lokale politie bood na de ontstane commotie excuses aan.

‘Walgelijke actie’

De advocaat van de familie zegt verbijsterd te zijn over de volgens hem ‘walgelijke actie’ van de agenten. Hij eist van de lokale politie volledige transparantie en hoopt dat de agenten zelf verantwoording afleggen voor hun acties. ,,De enige manier om het vertrouwen weer op te bouwen na dit geval van slecht politiewerk is door een duidelijke boodschap te sturen. De heer Neely verdient respect, zoals elke Amerikaanse burger”, voegde hij eraan toe.

Vernon Hale, politiechef van Galveston verklaarde na de consternatie dat deze techniek vaker wordt toegepast en ‘in sommige scenario’s’ acceptabel is, maar dat de dienstdoende agenten in dit geval slecht oordeelden. Van een strafbaar feit is echter geen sprake, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Texas Rangers, dat de zaak van de lokale politie had overgenomen.

Volgens de politiechef van Galveston schuilde er geen racistisch motief achter de actie. ,,We begrijpen dat de actie kwetsend is en zijn tot de conclusie gekomen dat de techniek nooit meer wordt toegepast’’, aldus de politie.

Racistisch en inhumaan

Op sociale media reageerden de afgelopen weken veel Amerikanen woedend. De foto riep volgens hen sterke associaties op met het slavernijverleden van de VS. Menigeen bestempelde de actie als racistisch en inhumaan.

De advocaat van de arrestant heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de uitkomst van het onderzoek, maar de verwachting is dat hij alsnog strafrechtelijke vervolging probeert af te dwingen. 

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?