Marc B. in het Paleis van Justitie in Brussel.
Volledig scherm
Marc B. in het Paleis van Justitie in Brussel. © BELGA

Acht jaar celstraf geëist tegen 'brein' achter Brusselse diamantroof

Het vermeende brein achter de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Brussel in 2013 heeft vandaag acht jaar celstraf tegen zich horen eisen. Bij de overval, op 18 februari 2013, gingen acht gewapende en gemaskerde mannen er vandoor met meer dan 30 miljoen euro aan diamanten en edelmetalen uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss.

Minstens acht gewapende en gemaskerde daders reden op 18 februari 2013 het luchthaventerrein op met een busje en stalen de kistjes met diamanten die klaarstonden om te worden overgeladen.  Het Belgische Openbaar Ministerie vermoedt dat Marc B. achter het stuur zat. B. heeft bekend een deel van de buit te hebben doorverkocht.

Volgens het Openbaar Ministerie was de Fransman echter de centrale figuur achter de brutale overval en ook aanwezig bij de roof waarbij voor 37 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaakt. De rechtbank in Brussel sprak achttien andere verdachten van de overval op het waardetransport vorig jaar vrij wegens gebrek aan bewijs. Het OM had celstraffen van een tot acht jaar geëist en heeft hoger beroep aangetekend.

B. wordt apart berecht, omdat hij een straf in Frankrijk moest uitzitten. Ook vandaag hield B. vol niet bij de overval betrokken te zijn geweest. ,,Begin februari werd benaderd met de vraag of ik geïnteresseerd was om diamanten door te verkopen’’, verklaarde hij. Ik kende wel wat diamantairs en mensen in Israël. Er werd niet gezegd dat het om gestolen diamanten ging, noch over de hoeveelheid.’’

Lees verder na de foto

Justitie ziet B. als het brein achter de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Brussel.
Volledig scherm
Justitie ziet B. als het brein achter de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Brussel. © BELGA

Verkoop tegen commissie

Hij zou pas op een dag na de overval door hebben gehad dat het om de buit uit Brussel ging. ,,Toen had ik door dat het om de diamanten van de overval ging. Ik kreeg voor 7 miljoen aan diamanten, die ik moest verkopen. De daders zouden 30 procent van de waarde krijgen’’, klinkt het. ,,Als een diamant 100.000 euro waard was, en ik die verkocht voor 50.000 euro, kregen zij dus 30.000 euro en ik de rest als commissie.” B. bracht de diamanten onder bij de bevriende Zwitserse zakenman Pascal P. In diens villa werd later een deel van de buit, ter waarde van zo'n 5 miljoen euro, teruggevonden.

Naar eigen zeggen werd B. op 21 februari opnieuw benaderd door de daders of hun tussenpersoon. ,,Als het goed ging met de eerste diamanten die ik gekregen had, zouden ze mij er nog meer bezorgen”, aldus de verdachte. Zover kwam het uiteindelijk nooit. Het OM gelooft weinig van B.’s relaas. ,,Het mag duidelijk zijn dat Marc B. aanwezig was bij de overval en, gezien zijn profiel, mogelijk achter het stuur van een van de wagens zat’’, aldus een officier, die 8 jaar tegen hem eiste. Hard bewijs ontbreekt echter. Er werd nooit een vingerafdruk of DNA-materiaal gevonden. 

De verdediging pleit op 7 juni. Het vonnis wordt eind juni verwachte.