Volledig scherm
Protestanten op 26 juli in Washington. Ze demonstreren tegen de Amerikaanse president Trump en willen dat de van hun ouders gescheiden migrantenkinderen weer worden herenigd met hun gezin. © AFP

'559 migrantenkinderen VS nog steeds gescheiden van ouders'

Er zijn nog 559 migrantenkinderen niet herenigd met hun ouders nadat zij eerder dit jaar van elkaar werden gescheiden bij de grens van Amerika en Mexico. In de meeste gevallen zijn de ouders niet meer in het land van president Donald Trump.

Jacob Soboroff on Twitter

BREAKING: Trump administration says of 2,551 migrant kids 559 *still* separated from parents. 386 have parents *already* deported. They've heard from parents of 299 in last week. They don't have info *at all* for parents of 26. They still haven't filed a plan to reunite any.

Dat blijkt uit documenten die de Trump-regering bij een rechtbank heeft ingediend en die een verslaggever van MSNBC gisteren onder ogen kwamen. Daarna verscheen een deel van de inhoud van de documenten op Twitter.

Van de in totaal 2511 gescheiden kinderen zijn er 1569 weer herenigd met hun ouders. Ze zitten her en der in migrantencentra in Amerika. 386 kinderen zijn niet terug bij hun ouders, omdat de ouders 'buiten Amerika' zijn. De ouders van 163 kinderen - waarvan ook vele ouders zich al buiten Amerika bevinden - zouden 'niet met hun kinderen herenigd willen worden'. 

Eerder werd al bekend dat de ouders van meer dan vierhonderd kinderen de VS zijn uitgezet.

Nul tolerantie

Het 'nultolerantiebeleid' van president Trump van april tot juni leidde ertoe dat duizenden migranten die zonder papieren het land binnenkwamen, opgesloten werden. Om dat doel te bereiken, werden 2300 tot 3000 kinderen van hun ouders gescheiden. Ze kwamen terecht in centra van het ministerie van Volksgezondheid, soms duizenden kilometers verwijderd van hun ouders. Trump moest daarop terugkomen na wereldwijde verontwaardiging over de toestanden. 

Een rechter besliste dat de Amerikaanse president dertig dagen de tijd had om de kinderen met hun ouders te herenigen. Die deadline liep op 26 juli af. Twee dagen later oordeelde de federale rechter Dana Sabraw in Californië dat zij zich kon vinden in de inspanningen van de regering-Trump om de gescheiden gezinnen te herenigen. Wel vroeg zij toen ook verdere aandacht voor de meer dan vierhonderd migrantenkinderen waarvan de ouders inmiddels waren uitgezet. De rechtbankdocumenten maken nu meer duidelijk over de precieze aantallen migrantenkinderen die nog gescheiden van hun ouders leven. 

  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.