Volledig scherm
De Hollywoodreeks Ocean’s Eleven/Twelve/Thirteen maakte indruk met perfect georganiseerde roofscenario’s. De diamantdieven op vliegveld Zaventem kwamen aardig in de buurt. © DPd Mark Reijntjens

18 verdachten megadiamantroof vliegveld Brussel vrijgesproken

De rechtbank in Brussel heeft achttien van de negentien verdachten van de diamantroof op de luchthaven van Zaventem begin 2013 wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Bij de roof maakten de daders voor 37 miljoen euro aan diamanten buit uit een vliegtuig van een Zwitserse luchtvaartmaatschappij.

De diamanten werden gestolen tijdens de overdracht van het vliegtuig van Swissair naar een waardetransport van Brink's. In totaal verdwenen 121 kostbare colliers.  

De zaak tegen de veronderstelde hoofdverdachte, Marc Bertoldi, wordt op een latere datum behandeld. Hij zit in een Franse cel voor een ontvoeringszaak en kan niet naar België worden overgebracht. De andere verdachten waren vijftien mannen en drie vrouwen.

Enkele minuten

Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen drongen op 18 februari 2013 het luchthaventerrein met een busje binnen en reden tot aan het vliegtuig. Binnen enkele minuten waren de daders met hun buit verdwenen. De roof kreeg daarom de bijnaam Ocean's 14, naar de films met onder meer George Clooney, waarin perfect georganiseerde overvallen worden gepleegd.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van één tot acht jaar tegen de negentien geëist, terwijl de verdediging om vrijspraak vroeg. Achttien personen waren volgens het OM lid van een criminele organisatie.