Twee transmigranten probeerden via de havengeul binnen te dringen in de haven. (illustratiebeeld)
Volledig scherm
Twee transmigranten probeerden via de havengeul binnen te dringen in de haven. (illustratiebeeld) © BELGA

Zwemmende transmigranten krijgen 6 maanden cel

Twee Syrische transmigranten die afgelopen zomer al zwemmend de haven van Zeebrugge probeerden binnendringen, hebben 6 maanden cel en 800 euro boete gekregen. Negen andere havenindringers was hetzelfde lot beschoren.

Twee Syriërs, vijf Eritreeërs, een Irakees en een Algerijn hebben woensdagmorgen 6 maanden cel en 800 euro boete gekregen voor het binnendringen van de haven in Zeebrugge. Ze kropen over de omheining van het havengebied of knipten een gat in de omheining in de hoop om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Twee andere Syriërs probeerden het op 27 juli op een andere manier. In het midden van de nacht probeerden ze via de havengeul ongezien de haven binnen te zwemmen om zich daar in een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk te verstoppen. Ze werden echter opgemerkt en kort nadien uit het water gevist.

Door het incident lag het scheepvaartverkeer zelfs even stil. De twee mannen werden eveneens 6 maanden naar de cel gestuurd. “Mijn cliënt beseft dat hij veel geluk heeft gehad”, pleitte advocate Silke Brutin. “Hij was zelf onder de indruk van wat er gebeurd is, maar zag geen andere uitweg meer.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Zo heropent de horeca in uw buurt: ontdek hier alles over de heropstart van jouw favoriete zaken in Brugge en omgeving
  PREMIUM

  Zo heropent de horeca in uw buurt: ontdek hier alles over de heropstart van jouw favoriete zaken in Brugge en omgeving

  De Veiligheidsraad heeft eindelijk beslist: na weken takeaway of zelfs sluiting kunnen we opnieuw naar ons vertrouwde restaurant of een terrasje doen in ons stamcafé. De heropening is echter allesbehalve evident. Voor hoeveel volk is er plaats? Hoe garandeert mijn favoriete horecazaak de social distancing? Plexiglas? Handgels? Een overzicht voor de horecazaken in de regio rond Brugge vind je hier.
 2. Het eerste ‘coronaproof’ festival is een feit, met maximaal 200 bezoekers in een amfitheater
  PREMIUM

  Het eerste ‘corona­proof’ festival is een feit, met maximaal 200 bezoekers in een amfithea­ter

  Het familiefestival Campo Solar - tussen de maïsvelden op de grens van Damme en Brugge - keert deze zomer terug in een alternatieve vorm. De organisatie moest door de coronacrisis een streep trekken door het grote evenement, maar blijft niet bij de pakken zitten. In juli en augustus zullen ze tóch optredens organiseren en bezoekers ontvangen, volledig volgens de regels en ‘coronaproof’.