Volledig scherm
Twee transmigranten probeerden via de havengeul binnen te dringen in de haven. (illustratiebeeld) © BELGA

Zwemmende transmigranten krijgen 6 maanden cel

Twee Syrische transmigranten die afgelopen zomer al zwemmend de haven van Zeebrugge probeerden binnendringen, hebben 6 maanden cel en 800 euro boete gekregen. Negen andere havenindringers was hetzelfde lot beschoren.

Twee Syriërs, vijf Eritreeërs, een Irakees en een Algerijn hebben woensdagmorgen 6 maanden cel en 800 euro boete gekregen voor het binnendringen van de haven in Zeebrugge. Ze kropen over de omheining van het havengebied of knipten een gat in de omheining in de hoop om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Twee andere Syriërs probeerden het op 27 juli op een andere manier. In het midden van de nacht probeerden ze via de havengeul ongezien de haven binnen te zwemmen om zich daar in een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk te verstoppen. Ze werden echter opgemerkt en kort nadien uit het water gevist.

Door het incident lag het scheepvaartverkeer zelfs even stil. De twee mannen werden eveneens 6 maanden naar de cel gestuurd. “Mijn cliënt beseft dat hij veel geluk heeft gehad”, pleitte advocate Silke Brutin. “Hij was zelf onder de indruk van wat er gebeurd is, maar zag geen andere uitweg meer.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brugse dierenpolitie treft 5 meter lange tijgerpython, honderden vogelspinnen en 27 zwarte weduwes aan in woning

    Brugse dierenpoli­tie treft 5 meter lange tijgerpy­thon, honderden vogelspin­nen en 27 zwarte weduwes aan in woning

    De Brugse politie beschikt vanaf nu over een team dat zich de ‘dierenpolitie’ mag noemen. De vier politiemensen hebben zich omgeschoold tot experten in dierenwelzijn. Bedoeling is dat ze tussenkomen bij dringende oproepen waar dieren mee gemoeid zijn. Zo werden vorige week nog honderden vogelspinnen en een python van 5 meter in beslag genomen bij een verzamelaar. “Maar we zijn er niet enkel om te bestraffen. Het is ook onze taak om de situatie te analyseren en samen met de eigenaars te bekijken wat er kan verbeteren", zegt Bart Saelens van de dierenpolitie.