Volledig scherm
Hekken stadhuis staan terug open. © Benny Proot

Zwart hek in stadhuis weer open: “Symbolisch, want iedereen is hier welkom”

Het zware zwarte hekken in het stadhuis, tussen het museale gedeelte en de burelen en toiletten, staat weer wagenwijd open. Het is een opvallende maatregel van de nieuwe burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Het was één van mijn voornemens bij de start van mijn burgemeesterschap”, reageert hij. “Een symbolische daad ook, want iedereen van welke rang of stand ook, is hier welkom. Er zijn geen drempels, geen hekkens die de burgemeester van zijn inwoners en toeristen moet scheiden.” De fauw knoopt zo weer aan met de traditie van onder burgemeester Patrick Moenaert, die het hekken ook open liet staan. Dat zorgt wel eens voor wat verwarring bij toeristen, die in het stadhuis gebruik komen maken van de toiletten of toevallig in een bureau terechtkomen. “Maar dat is echt een uitzondering", weet De fauw. Het was de vorige burgemeester Renaat Landuyt die het hekken wat meer gesloten hield. 

Volledig scherm
Brugs burgemeester Dirk De fauw, onlangs nog op de CD&V-nieuwjaarsreceptie. © rv
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee gedetineerden veroordeeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Twee gedetineer­den veroor­deeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Een 36-jarige man uit Middelkerke kreeg 6 maanden cel en 800 euro boete wegens bezit van cannabis in de Brugse gevangenis. Op zijn proces had R.K. zijn medegevangene N.Z. uit de wind gezet maar de rechter vond redens om aan te nemen dat ook die schuldig was en gaf ook hem dezelfde straf. Het was een cipier die gezien had dat beide mannen aan de celdeur ‘iets’ uitwisselden, waarna een celcontrole volgde en de drugs gevonden werden. R.K. beweerde dat de drugs afkomstig waren van N.Z., die alles ontkende. Die laatste zei dan weer dat de uitwisseling geen cannabis maar wat tabak betrof, die hij kreeg van R.K. Omdat er duidelijk leugens in het spel waren, besloot de strafrechter hen te confronteren. Waarbij R.K. plots een bocht maakte. “Ik zal de waarheid vertellen want N.Z. heeft mij inderdaad geen cannabis gegeven. Die was van mezelf. Ik was kwaad op hem door iets eerder in de gevangenis en ben al eens aangevallen ook. Ik ben mijn leven nu aan het beteren en wil oprecht zijn. Het is wel zo dat ik tabak gekregen heb van N.Z. en niet gegeven heb.” Dat leverde hem toch de toorn van de rechter op. R.K. werd enkele jaren geleden al eens veroordeeld tot twee jaar cel wegens een gewapende overval in Sun Parks. “Jij de waarheid spreken? Dat moet ik nog eens zien”, sprak de rechter. “Je hebt het ganse dossier gelogen en alles op de spits gedreven.”