Brugge Renaat Schotte
Volledig scherm
PREMIUM
Brugge Renaat Schotte © Benny Proot

‘Wielerman’ Renaat Schotte kijkt na 25 jaar verslaggeving terug: “Qua levenskwaliteit komen maar weinig steden aan de enkels van Brugge”

Zijn trillende stem op de motor als weer eens een nieuwe kasseistrook wordt aangesneden, behoort net als de Vlaamse klassiekers stilaan tot ons erfgoed. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Wielerliefhebbers blijven op hun honger zitten om zich te verlekkeren aan de heerlijke tussenkomsten van ‘wielerman’ Renaat Schotte (51) uit Brugge. Hij zit 25 jaar in het wiel van de renners. “Dit beroep heeft me de hele wereld doen zien.”

Renaat Schotte is technisch werkloos. De wielercommentator van Sporza houdt zich vast voor de koersen, ook na 3 april. Het is ook voor de Bruggeling immers elk jaar opnieuw likkebaarden als die wedstrijden eraan komen. Meestal hoor je hem dan van op de motor, maar tijdens de Ronde van Italië neemt hij zelf plaats achter de microfoon. Schotte heeft namelijk iets met Italië. “Mijn hart bloedt als ik zie wat daar aan de hand is”, zegt hij. “Italianen zijn van nature heel emotioneel. Hoe ze nu op de coronacrisis reageren, heeft dus ook wel een beetje met hun temperament te maken. Maar toch... dit is ongezien. Ik had normaal de Strade Bianchi moeten becommentariëren en heb twee dagen met een valies op de VRT rondgelopen. Uiteindelijk ging de wedstrijd niet door en mocht ik weer uitpakken. Sindsdien is er zoveel gebeurd. Ik wil deze crisis niet onderschatten, maar er sterven ook dagelijks duizenden mensen aan hongersnood. Daarvoor gaan we ook niet met zijn allen op rantsoen. Toen ex-Tourwinnaar Cadel Evans jaren geleden weigerde om handen te schudden, werd daar nogal lacherig over gedaan. Nu is het gemeengoed geworden om hallo te zeggen met een vuistje. Ik doe het zelf ook. Ik zou niet de persoon willen zijn die een wielrenner besmet heeft.”