Volledig scherm
De West-Vlaming associeert zijn provincie vooral met het strand en de zee. © Henk Deleu

West-Vlamingen voelen zich eerder West-Vlaming dan Belg

Inwoners van de provincie West-Vlaanderen voelen zich ook uitgesproken West-Vlaming. Eén op drie noemt zich eerder West-Vlaming dan Belg of inwoner van zijn stad. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie bij meer dan duizend West-Vlamingen.

Het onderzoeksbureau noemt de resultaten opvallend, maar voegt eraan toe dat ook in andere provincies het provinciale gevoel vaak overheerst. “Toch zijn West-Vlamingen opvallend positief over hun provincie. Enkel inwoners van de kust noemen zich eerder kustbewoners dan West-Vlamingen. Uit de enquête blijkt ook dat West-Vlamingen hun provincie vooral associëren met de zee en het strand, de rust en het groene karakter én het typische dialect”, zegt onderzoeker Johan Schockaert. “Verder vinden de ondervraagden dat West-Vlamingen vriendelijk, behulpzaam, joviaal en bescheiden zijn. Ze vinden het hier aangenaam om te wonen en hebben voldoende ontspanningsmogelijkheden.” Er is ook een ‘maar’: “West-Vlamingen kennen hun provinciebestuur onvoldoende. Daar is zeker nog marge voor verbetering.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.